сряда, 9 юли 2014 г.

9 юли: Дългото изречение на обзорното предаване „ГОНГ“ по радио „Мелодия“ – Силистра в рубриката „Сряда не се сяда“


България е поела познатия път към вечните горещници малко след средата на юли. Но вместо познатия възглас „Я, колко макове и комбайни в полето“, все повече се чува „Ах, тази градушка!“ и „Ох, пак този дъжд“. И за капак: „Аман от тези улични кучета“ в една сага безкрай. Накратко: черни кахъри насред разбалансирано метеорологично лято. Те и политиците се тюхкат, защото вместо да населват с цялата си челяд ведомствените станции, все още се маят кога да са изборите, а то листи предстои да се редят. И отново цупене, цепене и надцакване. Да му мислят те, след като народът на 25 май го измисли по свой начин, създавайки извънредна политическа ситуация. Поне от банковата криза излязохме неизядени от поредната предизвикана силом инфлация.
Какво да казват от снощи насам в Бразилия: „Пустата му Германия, как успя да ни вкара цели седем гола за няма и толкоз минути!“ Вай за Дилма Русеф, май няма да реализира успешен щурм към втори президентски мандат. Да му мисли българо-бразилката, пилците се броят наесен. Всъщност, и ние тогава пак ще ги бройкаме, къткаме, за да официализираме поредната кохорта от уж наши представители във властта, за да издевателстват над нас, вместо ние над тях.
Да се върнем обаче в Силистра тук и сега. От 26 март 2015 г. влиза в действие т.нар. комплексно административно обслужване, което ще осигурява връзка между базите с данни на различните административни служби, вкл. и на първо място на общините, стана ясно от поредното обучение на служители в Областна администрация Силистра. По-нататък в предаването от лектора Младен Младенов ще научим още интересни неща, свързани с нейно величество администрацията, от която все така се оплакваме. А и тя от нас, гражданите, предполагам, така че чувствата за момента са взаимни.
От общинската администрация уведомиха гражданството, че по проект "Зелена и достъпна градска среда - град Силистра" ще бъдат засадени общо над 1 000 дървесни видове - 180 иглолистни, 250 широколистни и 690  вечно зелени храсти. Всички изброени са предвидени за засаждане в западната част на Дунавския парк. 
Междувременно Фондация „Екообщност“ в чест на петгодишния си юбилей обяви наведнъж пет конкурса: „Дърво с корен“, „Млад природолюбител“, „Дърво с бъдеще“, „Вековните дървета говорят“ и „Дървото на нашето семейство“. Това за сведение на всички, които обичат да се състезават в различни категории. И за друго състезание става реч тези дни: За втора поредна година Интеракт Клуб Силистра организира фотоконкурс "Залези над Дунав". Снимките на желаещите да участват могат да бъдат изпратени на електронна поща: zalezi_interactclubsilistra@abv.bg. Крайният срок за изпращане на материалите е 25.08.2014г. Интеракторите са замислили и турнир по шахмат, който ще обявят в най-скоро време. Ей тъй между другото нашите топ танцьори Илия Добрев – Адриана Ангелова спечелиха за 13-и път титла на турнира в курорта „Албена“. Само те си знаят колко усилия им струва фаталното първо място, а родителите им – размера на вложените средства.
Никой не смята парите за балканския рекорд за най-дълга сватбена трапеза в Разград с главни герои от Силистра - Виктория Андонова и Денислав Колев по време на възстановката на българския сватбен ритуал от филма „Време разделно“. Тя бе подредена специално за сватбата на двамата младоженци от крайдунавския град, които се врекоха във вярност по подобие на сватбата на Манол и Елица от филмирания роман. Специално за тях пред 1 000 души биха 52 медни чана и бяха разчупени 200 дъхави добруджанско-лудогорски хлебни пити. Това стана на 6 юли, когато в силистренското село Гарван край река Дунав за седма поредна година жътвата бе открита с ритуал на нивата и с Фестивал на хляба, проведен в Добруджанската къща в селото. Негови организатори са Земеделска кооперация „16 декември”, кметство Гарван, Народно читалище „Димитър Ив. Полянов” и Клуб на инвалида и пенсионера „Надежда”.
ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЗА ПОЧИСТВАНЕТО НА ГРАД ВАРНА разпространи в Силистра благодарствен лист по адрес на участвалите 15 силистренци в разчистването на бедстващия кв. „Аспарухово“.  За това съобщи Георги Стойков, който заедно със Стелиян Иванов е сред управителите на фирмите „Европа“ и „Истър такси“. Благодарността е към Марин и Георги Маринови, собственици на фирмите, както към кмета д-р Юлиян Найденов и Общинския съвет, така и към „Асет Банк Интернешинъл“ в лицето на Христина Вълева,  директор на клона в Силистра. Това е своеобразен мост на добротата, изграден между Силистра и Варна, където впрочем живеят или поне – със сигурност работят, близо 20 000 силистренци.
За друг мост става дума напоследък почти перманентно: за истинския над река Дунав. Областният управител на Силистра г-н Насуф Насуф ще участва заедно с експерти от Областна администрация във втората среща на тема „Изграждане на трети мост над река Дунав между Румъния и България“, насрочена за 10 юли в град Русе. Има информация, че в срещата ще участва и представител на община Силистра. Срещата е част от нов проект на Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на северната ни съседка. Румънците са водещ партньор по проекта „Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничен регион Румъния – България“, финансиран от програмата за европейско сътрудничество Румъния – България 2007-2013 г. Първата среща бе преди две седмици в румънския град Турну Мъгуреле и на нея стана ясно, че има 4 предложения за третия дунавски мост между двете страни. Сред тях е и вариантът за съоръжение между Силистра и Кълъраш.
         В следващия сезон в Североизточната аматьорска „В“ аматьорска футболна група Крайдунавска Добруджа ще бъде представена единствено от ФК „Белица“, съобщи Георги Нарлев, председател на Регионалния съвет на БФС в Силистра.  Това стана ясно, след като последователно първият и вторият от класирането в Областното първенство – ФК „Раковски“ – Калипетрово, и ФК „Червена звезда“ – Дулово, се отказаха от правото да играят в по-горната футболна група. Калипетровци предварително бяха заявили, че нямат възможност да бъдат част от „В“-група, докато дуловци са взели решението си едва тези дни. Три са новите отбори в областното първенство, представители на Тутракан, Руйно и Проф. Иширково.




Няма коментари:

Публикуване на коментар