понеделник, 21 юли 2014 г.

Неправителственият сектор в Силистра се раздвижи за трети мост над река Дунав

              Представители на Лайънс клубовете от Силистра и Кълъраш се срещнаха в румънския град. Двата клуба са част от Международната организация Lions International, която обединява предприемачи, които извършват благотворителна и обществена дейност. Основна тема на разговорите в Кълъраш бяха съвместни действия за информиране на обществеността от двете страни на Дунава за ефекта от построяване на Дунав мост ІІІ именно при Силистра - Кълъраш. В подкрепа на този проект двата Лайънс клуба взеха съвместно решение да се предприемат серия от дейности. На първо място, представителите на Лайънс клубовете ще проведат разговори с местната и държавна власт, в които ще изразят становище, че най-значим ефект ще бъде постигнат от третия дунавски мост, ако той бъде построен при Силистра-Кълъраш. Ще бъде стартирана и подписка в подкрепа на моста, в която ще имат възможност да се включат широк кръг граждани.
                Ще бъде проведена и съвместна инициатива, като младежи от Лайънс Силистра и Кълъраш ще раздават информационни брошури паралелно, по едно и също време, от двете страни на Дунава. Инициативата ще се осъществи с участието на ученическите парламенти, пенсионерските клубове и други граждански организации в двата крайдунавски града. Всеки гражданин, който иска да подкрепи изграждането на дунавски мост при Силистра, може да го направи, като се включи в подписката. Пунктове за подписката са създадени във фоайето на Областна администрация-Силистра, офиса на радио „Мелодия”, печатница РИТТ. Предстои създаване на пункт „Под липата” в центъра на Силистра, а за участие ще бъдат поканени и членовете на пенсионерските клубове в областта.
             Близо 20 неправителствени организации и бизнеструктури от региона на Силистра разпространиха „Общо становище“ по въпроса за избора на оптимален вариант за трети мост. В него се казва, че силистренци сме заинтересовани мостът да бъде при Силистра – Кълъраш. Преди всичко се подчертава необходимостта от трето мостово съоръжение, което ще увеличи търговските обороти и икономическите взаимоотношения както между двете страни, така и в глобален мащаб. Сред аргументите защо мостът да е при Силистра: за него има „запазено място“ в Общия градоустройствен план на града; той е сред приоритетите в Дунавската стратегия и би допринесъл за интегритета в инфраструктурата на Транспортен коридор №7 от трансевропейската транспортна мрежа и Транспортен коридор TRACECA, свързващ над 20 страни от Европа, Близкия изток и Черноморския регион; налични са подписаните декларации за сътрудничество за изграждане на мост над река Дунав между Силистра и Кълъраш, скрепени с подписите на кметовете на двете кметства; мостът ще повиши жизнения стандарт в региона на Силистра – Кълъраш и др.
По Параграф44 и сайт на ОА-Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар