неделя, 6 юли 2014 г.

Балкански рекорд за най-дългата сватбена трапеза бе поставен в Разград с главни герои от Силистра



        Балкански рекорд за най-дългата сватбена трапеза бе поставен в Разград с главни герои от Силистра. Това стана по време на възстановката на българския сватбен ритуал от филма „Време разделно“. Тя бе подредена специално за сватбата на двамата младоженци Виктория Андонова и Денислав Колев от крайдунавския град, които се врекоха във вярност по подобие на сватбата на Манол и Елица, съобщава razgrad.topnovini.bg.Това се случи по време на националния събор „Лудогорие”, организиран от сдружение "Лудогорие", със съдействието на РЕКИЦ "Читалища" и подкрепата на община Разград.

        Специална комисия в състав Ангел Ангелов, Костадин Станев и Георги Геров измери софрата и издаде сертификат за поставен рекорд. Общо петте софри бяха дълги 441,60 метра, а на тях имаше 1000 участника. Рекордът е регистриран в 15.35 часа и е вписан в Балканската книга на рекордите. Сертификатът бе връчен от председателя на комисията Ангел Ангелов на председателя на сдружение „Лудогорие” Валентин Димов, който направи възможното традицията да оживее пред погледите на хиляди хора.
         Събитието се оказа атрактивно и за млади, и за стари и събра различни поколения на едно място. За сватбеното тържество пристигнаха над 1000 души –роднини и близки на младоженците, приятели и много хора от всички краища на страната. Всички гости, облечени в народни носии бяха насядали на пет софри, разположени върху традиционни български черги.
          Преди да седнат на софрата младоженците се венчаха на сцената пред хилядите гости на събора. След това отец Иван от Нови хан благослови младото семейство.
За да бъде автентичен ритуала, 52 медни чана заедно със седем каба гайди озвучаха местността. За гостите бяха осигурени 200 погачи, половин тон вино, 200 кг сирене, 4 казана с боб по хайдушки и 12 агнета.
            

Няма коментари:

Публикуване на коментар