вторник, 22 юли 2014 г.

В Областна администрация Силистра обсъдиха пътната безопасност при децата

22/7/2014


         http://silistra.government.bg/
      На заседание в Областна администрация Силистра, водено от главния секретар Светлана Великова и с участието на Николай Николов, началник на група „Пътен контрол“ в ОДП-Силистра, бе обсъдена темата за пътната безопасност на децата. В дискусията се включиха представители на общините Силистра, Дулово, Алфатар, Главиница и Ситово. „До началото на учебната година явно има готовност да се изпълнят предписанията за безопасност пред училищата и детските градини в общините“, обобщи темата г-жа Великова.
         В община Силистра в момента се работи по поставянето на знаци, които са били умишлено отстранени, както и на неравности пред учебни заведения, за да принуждават водачите на автомобили да намаляват скоростта на движение. Парапетите също влизат в приоритетите на общината. Дейности се вършат и във връзка с реда на паркиране на коли в центъра на града извън т.нар. Синя зона.
           За целта се търси възможност общината да се снабди с „паяк“, като се работи и по място за изнасяне на автомобилите, паркирани неправилно. Напоследък само в крайдунавския град са натрупани 70-80 нарушения от този характер. Подобрения на пътната безопасност се предвиждат в проектите за новия програмен период, за да бъдат осъществявани постепенно.
         В община Дулово се прави освежаване на хоризонталната маркировкаV Наблюдава се обаче нужда от изкуствени препятствия пред училищата и детските градини, макар повечето от тях да не са на главни пътища в населените места. За разлика от две училища в община Главиница, където също планират повдигнати неравности. За проблемно се смята училището в село Добротица в община Ситово, намиращо се на държавен път, преминаващ през населено място. Пешеходната пътека и светлинната сигнализация се отчитат като недостатъчни. За там началникът на Областното пътно управление Велин Иванов пое ангажимент да бъде намерено решение.
          Той напомни, че все още е в сила споразумителният протокол между кметове на общини и Агенция „Пътна инфраструктура“ по повод партньорството им при използване на държавни пътища в населени места. По подобен повод темата бе засегната от кмета на община Алфатар Йорданка Узунска. През града минава главен път I-7 от Силистра за Шумен, преминаващ в населеното място покрай автогара, автоспирка, питейно заведение, бензиностанция и здравна служба, което създава условия за евентуални проблеми с пресичането на деца и възрастни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар