вторник, 15 юли 2014 г.

Отново на събор в Сборяново навръх Илинден

На сцената в Сборяново през 2013 г.
        "Заповядайте на събора в Сборяново и няма да съжалявате, защото всяка година е различно като съдържание, но еднакво интересно като настроение", звучи поканата на бизнесмена Стойчо Николов от силистренското село Паисиево, пръв стожер на необикновената проява между Лудогорието и Добруджа. За седма поредна година СНЦ „Сборяново“ е домакин и организатор на събора в едноименната местност. Той е по повод големия християнски празник Илинден и е свързан с годишнината от рождението на Васил Иванов Кунчев - Апостола на Свободата. 
           Патриотичното мероприятие е по традиция в неделя на 20 юли. Началото е в 8,00 ч. с утринна литургия в православния храм в село Малък Поровец, Разградско. За пръв път ще я отслужи  митрополит Наум, новият Русенски владика. В първите години поне пет пъти специален гост на събора е бил настоящият патриарх Неофит, в продължение на години духовен водач на Доростоло-Червенската и после на Русенската епархия. 
През 2013 г. Ути Бъчваров
забърка телешки кебап за стотици
сборяни по линия на своя пътуващ
Кулинарен театър „Бързо, лесно, вкусно”.
           В 11,30 ч. в местността „Сборяново“ край Исперих слово на тема "177 години от рождението на Васил Левски" ще произнесе проф. Иван Стоянов, преподавател по история във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий“. В 12,00 ч. е предвиден водосвет и освещаване на курбаните за Илинден. В 12,30 ч. започва музикалната програма с участието на народната певица Калинка Сгурова, Калоферските гайдари, танцова школа „Кукерите“ от град Русе, самодеен фолклорен състав от село Тодорово и др. Сред участниците в сбора в Сборяново в близост до известния обект Демир баба теке. Според легендите и преданията някога там е имало древно тракийско селище, българско оброчище и манастир "Св. Георги". Сегашната постройка е разположена върху стара гробница, което се вижда от останалите веществени следи за предишен строеж, издигнат над голяма скала, вградена в една от стените на сградата на текето на името на Железния баща.

Няма коментари:

Публикуване на коментар