сряда, 2 юли 2014 г.

ПРОГРАМА И РЕГЛАМЕНТ НА „ФЕСТИВАЛА НА ХЛЯБА” В СЕЛО ГАРВАН


       В крайдунавското село Гарван в неделя на 6 юли 2014 г. ще се проведе  седмото издание на „ Фестивал на хляба”, единствен по рода си в  област Силистра. Празникът ще започне  с ритуално освещаване на техниката за събиране на житото по стар добруджански обичай и ще завърши  с трапеза, на която местните майсторки на хляба ще  покажат  пред жури тестени изделия. Предстои и демонстрация  на  възстановената единствената в района повече от  сто години мелница по технология от преди век-век и половина.
     Според програмата в 9 часа се тръгва от стогодишната "Добруджанска къща" в село Гарван за житните полета, където ще се извърши освещаване на нивата и техниката, прибираща реколтата, след което ще се открие жътвата. Обикновено ЗК "16 декември" е домакин на събитието. В 11  часа е откриването на фестивал на хляба, като събитието е в двора на „Добруджанската къща”.
       Регламент за участие в предвидения конкурс в рамките на „Фестивал на хляба": в конкурса за най-добре приготвено тестено изделие желаещите трябва саморъчно да са изработили съответния продукт, като изискването е при регистрацията той да бъде опакован (закрит). Регистрацията ще се извършва при Гинка Макриева в Добруджанската къща от 8 до 10 ч. на  6 юли. Всяко изделие ще получи свой регистрационен номер, с който ще участва в конкурса. В 11 ч. изделията ще бъдат изложени за оценяване от независима комисия. Предвиждат се награди за класираните на първо и второ място, като критериите за оценка са: вкусови качества; сложност на приготвяне и естетичен вид.

Няма коментари:

Публикуване на коментар