сряда, 14 май 2014 г.

Нешка Робева в Силистра: 300 български гимнастички са треньорки по света, а у нас треньорките не достигат


         Славната наша гимнастичка, треньорка и хореографка Нешка Робева бе гост на Силистра като част от програмата, съпътстваща предизборната обиколка на Коалиция „ББЦ“. Ръководеният от нея състав представи пред публиката в театъра спектакъла си „Площадът“. Преди началото му Робева заяви, че се завръща от Франция, където е чествана 40-ата година от началото на турнира по художествена гимнастика в град Корбей Есон. Там тя се е срещнала със свои възпитанички, работещи в чужбина. По нейни сметки около 300 са българките, трениращи деца по целия свят, но е  и в България, където колежките й вече са съвсем малко, защото няма условия за развитие на спорта. Даже в. „Монд“ написал по повод тържеството, че се превърнало в „празник на българите“. От трибуната Робева призова: „Гласувайте на тези, на които вярвате и които не са ви разочаровали“.
         Колкото до новия спектакъл на „Нешънъл арт“, в него звучат думи и стихове, познати от пролетарските поети Вапцаров, Смирненски и Милев. Защото, както и преди 100 години, по света и у нас има глад и мизерия. Колелото на историята се върти и винаги преминава през една точка. На сцената оживяват Гаврош и неговите братчета; балните зали с разкошните тоалети и фалшивите усмивки; циганските катуни с естествената веселба на бедния, но свободен да изрази емоциите си човек; на преден план излиза рапърът – днешният странстващ поет и бард без китара, който с кратки думи казва всичко за случващото се, останало незабелязано от политиците; на заден план се набиват в очи плакатите със стисната в юмрук ръка – казват, малко в латиноамерикански стил, символ на решимостта на която е образът на войводата Че.
Накратко – послания, насочени към младите хора, за които водачът на листата на ББЦ Николай Бареков вече бе заявил, че е техен идол. „На тях разчитам“, каза известният ТВ-водещ, отскоро политик.


Няма коментари:

Публикуване на коментар