понеделник, 26 май 2014 г.

Уникално: две силистренки в европарламента - Филиз Хюсменова - ДПС (България) и Костадинка Кунева - СИРИЗА (Гърция), чакаме казуса с преференциите на силистренеца Момчил Неков от Коалиция за България

           Силистренката Филиз Хюсменова от ДПС -  екс общ. съветник, зам. кмет, зам. областен управител и министър в правителството на Симеон Сакскобургготски, за пореден път представлява България в ЕП. Гръцката партия "СИРИЗА" излъчи като свой евродепутат и българката Костадинка Кунева, родом от Силистра. Това сочат данните от избирателните комисии на България и на Гърция към момента. ДПС увеличи влиянието си в българския политически живот с нов най-висок в своята история резултат. Интересен е казусът със силистренеца Момчил Неков - №15 в листата на Коалиция за България, за който има дадени преференции  примерно 716 в област Шумен, по информация на колегата Красимир Крумов, 1 198 в област Благоевград, както и близо 700 в област Силистра по неофициална информация от щабовете на участвалите партии при паралелното преброяване. Дали той ще повтори успеха на Светослав Малинов, изместил Меглена Кунева от първото място в листата, и ако му се случи - дали ще отиде в европарламента? Момчил Неков е най-младият кандидат в листата - едва 28-годишен. Завършил е МИО в УНСС и политически мениджмънт в СУ. Автор е на две книги - „4х4 – БСП след 1989“ и "От първо лице". В първата, представена и в Силистра през 2012 г., той интервюира четиримата председатели на БСП след 1990 г. - Лилов, Виденов, Първанов и Станишев, анализирайки случилото се в политическия живот в страната през тези години. Втората книга представлява анализ на организационното развитие и вътрешнопартийната демокрация върху всички основни партии в България след 1989 г. – Атака, БСП, ВМРО, ГЕРБ, Движение България на гражданите, ДПС, ДСБ, НДСВ и СДС. 
     Същият феномен се наблюдава и при Реформаторите. Там 10-ият кандидат Сергей Петков събира неочаквано висок преференциален вот - вероятно отново поради съвпадение на номера му в листата с номера на коалицията. При него обаче едва ли ще се стигне до избираемо място, понеже то засега е само едно, а с далеч по-висок брой преференции са Светослав Малинов и Меглена Кунева.
         Радикалната лява партия на Гърция, създадена през 2005 г., беше изненадата на тези европейски избори за южната ни съседка. Тя спечели гласовете на 30% от гърците, отишли до урните. Костадинка Кунева, която е събрала 9 677 гласа, което й отрежда четвърта позиция от шестимата евродепутати, които ще изпрати СИРИЗА, сочат данните на гръцката избирателна комисия. Това е впечатляващ резултат за българката, която беше залята с киселина преди години в отговор на синдикалната й битка за правата на гръцките и чуждите работници във фирми за почистване. Тя е заела четвъртото място от 42-ма кандидати на лявата гръцка партия. Българи, живеещи в южната ни съседка, масово са гласували за нея, твърдят наши сънародници, съобщава Mediapool. 
      В Гърция се гласува преференциално. В тъмната стаичка има изборна бюлетина на всяка партия с нейните кандидати, които са подредени по азбучен ред. Избирателят зачертава с Х предпочитания от него кандидат, сгъва бюлетината и я поставя в непрозрачен плик, който пуска в урната. Гърция ще изпрати в Брюксел общо 21 депутати. Най-много места взима "СИРИЗА" на Алексис Ципрас – 6 евродепутати. На второ място е управляващата "Нова Демокрация" на Андонис Самарас, която ще има 5 депутата. Трета е крайнодясната "Златна зора" с 3-ма депутати. По двама представители в Брюксел ще имат РЕКА, Комунистическата партия на Гърция и коалицията "ЕЛЯ" между лявата ПАСОК и най-новата лява партия "Гръцка маслина". Очаква се и един независим кандидат да влезе в Европарламента от Гърция.
По http://www.faktor.bg/ и http://offnews.bg/

По темата виж още:
http://jordansilistra.blogspot.com/2014/05/blog-post_26.html
"Първични мисли след реванша на Борисов, триумфа на Бареков, ръста на Местан и поредната „по-беда“ на Станишев"
и 
http://jordansilistra.blogspot.com/2014/05/blog-post_767.html
"Преди деня за размисъл: За социалния аутизъм, старческия инфантилизъм и детския наивитет"


Няма коментари:

Публикуване на коментар