сряда, 21 май 2014 г.

113 255 избиратели в област Силистра с право на глас в изборите за ЕП на 25 май 2014 г.

21/5/2014

Силвия Славова, Боян Димов,  Вилдан Мемиш
           Ръководството на Районната избирателна комисия в Силистра даде пресконференция, за да представи своята работа до този момент в навечерието на изборите за ЕП на 25 май. В  нея участваха Силвия Славова – председател на  РИК, Вилдан Мемиш – секретар на РИК и Боян Димов – член на РИК и говорител на комисията. Пред журналистите са представени цифри и факти, които интересуват обществеността и избирателите. 113 255 е броят на избирателите в област Силистра, които ще бъдат очаквани в 222 СИК, от които две са подвижни – в Алфатар и в Тутракан, където в изборния ден ще работят 1 908 членове на секционни комисии.
           В сравнение с периода на началото на работата на РИК – Силистра списъкът е намалял с 270 души. Вече са доставени 125 000  бюлетини, сред които са и 10% от заложените в повече, както е по правилата. Раздаването им по общини започва на 22 май по график. Същият ден ще стане ясен и т.нар. Оперативен план на РИК-Силистра за самия изборен ден, за когато също има графици за подаване на информация – примерно в 10, 13 и 17 часа за избирателната активност, както и за нарушения. Регистрирани са 4 жалби, от които едната не е свързана с Избирателния кодекс, а другите три са по въпроси, отнасящи се до общините Алфатар и Силистра за нарушения на партиите и коалициите при разпространение на предизборни материали. „По всяка от жалбите се произнасяме още в деня на пристигането им“, заяви говорителят на РИК Боян Димов.
         Започнал е и процесът по регистрация в РИК на застъпници на партиите и коалициите – първи са представили своите хора Реформаторският блок, Коалиция АБВ, ББЦ и ДПС. До 18 ч. в събота е срокът за този вид регистрация. В ЦИК става регистрацията на наблюдателите. Няколко са агенциите, които ще имат представители за т.нар. екзитполове, т.е. провеждане на допитвания до гласоподавателите за техния вот веднага след като те напуснат избирателните секции.
http://silistra.government.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар