Още по темата

Разходка с лодка до остров Света Анастасия е новата атракция на Бургас това лято.
Св. Анастасия "отваря врати" за туристи на 15 май.
Островът, известен в миналото с името "Болшевик", е единственият оцелял средновековен островен манастир по Западното Черноморие, а в началото на миналия век бил използван за политически затвор.
Вчера общината организира първия курс до там, за да представи завършения проект.
Източник: БГНЕС
Сградите на острова бяха реставрирани повече от година. Възстановена е и средновековната църква.
Туровете ще се извършват три пъти на ден с катамарана "Кук".
Престоят на Света Анастасия ще е два часа, а катамаранът ще пътува до острова три пъти на ден - в 10, в 13,30 и в 17,30 часа.
За да бъде превърнат Света Анастасия в туристическа атракция, бе ремонтиран и мостът в Бургас, откъдето ежедневно ще потегля кораб с посетители.
Съкровища и скелети на пирати, археологически находки и местни билки са част от атракциите, които ще бъдат предлагани на посетителите, посочват от общината.
Източник: БГНЕС
Реконструираната манастирска църква "Св. Климент Охридски”, изографисана през 1802 г., също очаква посетители. Запазени са част от стенописите, както и портите.
За желаещите да усетят напълно атмосферата, има и хотелска част с килии. Обстановката е семпла, но предлага неповторимо изживяване. Най-евтината нощувка е 50 лева, а най-скъпата 120.
Покривът на т.нар. лекарница е умишлено покрит с почва и засаден с разнообразни билки. От нея има приятна гледка към Бургаския залив. Освен обикновени безалкохолни напитки, в нея може да откриете и пакети с изсушени билки от острова, подходящи за чай или различни извари, сладко от зелени смокини, както и биокозметика, която е поръчана специално от лабораторията към Българската академия на науките и използва луга и лечебни соли.
Източник: БГНЕС
Залите в музея на острова пък са оборудвани с модерни инсталации, които пресъздават трюм на пиратски кораб със заграбени богатства, морско дъно и изглед от килия с решетки към морето.
В ресторанта на острова пък трима готвачи ще се грижат за това на гостите да бъдат предлагани отбрани ястия по стари бургаски рецепти. Менюто е богато на морски деликатеси и риби.
Билетът до острова е 9 лева, а за пенсионери, студенти и ученици - 6 лева. Децата под 7 години няма да заплащат пътуването до Света Анастасия.
Катамаранът "Кук" побира 210 пасажери. В разгара на лятото общината е готова да увеличи курсовете, ако това се наложи.
http://www.vesti.bg/  по Източник: БГНЕС
http://www.gramofona.com/
     За управителя на о. "Св. Анастасия" Павлин Димитров, бургазлия със силистренска жилка: "Павлин Димитров си представя работата на острова като нещо много хубаво. Той работи от много време на английския, руския и немския туристически  пазар. „Още като малък дядо ми ме е водил на острова да разглеждаме музея. Скоро не съм ходил, но видях, че е интересно и реших да кандидатствам.  Много неща могат да се случват там. Като цяло това е работа за името на Бургас-като културен и туристически център. Това, че от доста време се занимавам с туризъм, ме провокира да се явя за позицията“, разказа пред репортер на Gramofona.com. Павлин. Той възприема острова като много добра идея. Казва, че преди е бил място, за което малко хора са знаели и трудно са стигали до там.  Убеден е, че чрез правилна политика и реклама много от чужденците ще го посещават. Счита, че на „Света Анастасия“ могат да се създават международни и чуждестранни фестивали. „Също като остров могат да се привличат островни държави от целия свят и Бургас да стане малък център в света“, допълва кандидатът.
 "