вторник, 13 май 2014 г.

Мниистър Стоянович:Обмисля се нов начин за разпределяне на субсидиите за читалищата

http://www.mediapool.bg/





Министърът на културата Петър Стоянович. Сн. БГНЕС
      обмислят се промени в Закона за народните читалища, както и нов механизъм за разпределение на държавната и общинската субсидия. Това съобщи министърът на културата Петър Стоянович на 33-ия конгрес на Съюза на народните читалища, който се проведе в неделя.

 "Мисля, че е дошло време, наред със заслугите, да спрем непременно и 100 процента да идеализираме читалищната мрежа поради простия факт, че тя не е икона, тя е гръбнак, но тя трябва да бъде един работещ механизъм, с ясни цели. Не е възможно на територията на България, членка на Европейския съюз в XXI век, да има читалищни сгради, които практически стоят затворени. Отделената сума в държавния бюджет за тази година е в размер на около 4 милиона лева, а в момента комисията в Министерство на културата разглежда постъпилите стотици предложения", каза министърът. 

Стоянович допълни, че ще се търсят възможности и за финансиране по различни програми.
       При откриването на форума вицепрезидентът Маргарита Попова заяви, че в европейската културна политика присъстват тези, които съхраняват народните си добродетели: "В днешните тревожни времена няма с какво друго да победим злото. Ще го победим с искрата любородна, с националния дух, с българските читалища, библиотеки, книжовници... Чрез родолюбиво патриотично възпитание ще можем да бъдем едното свежо цвете в европейския букет от народи и нации".

Няма коментари:

Публикуване на коментар