събота, 10 май 2014 г.

Половин век отброи ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Силистра

         В ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Силистра започнаха тържествата във връзка с 50-ата годишнина на училището, отделено в началото на 1964 г. от най-старото силистренско училище, носещо името на хилендарския монах Отец Паисий, автор на „История славянобългарская“. В салоните  на Градската художествена галерия с помощта на нейния директор скулпторът Йордан Колев бе уредена изложба от 45 рисунки, подбрани от 250 творби на ученици от първи до седми клас.
Проведена бе и среща на поколенията. На нея бе направена ретроспекция на изминалите пет десетилетия с участието на близо 100 учители от различни поколения. Общо около 500 са преподавателите, оставили диря в историята на училището. Сградата му е от 1896 г. В нея се е помещавало ОУ „Стефан Караджа, после Педагогическото училище, както и една от гимназиите, създадена през 1944 г. Тодорка Йорданова е първият директор на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, следвана от Иван Байчев, Витош Попов и Петкана Димитрова. След спечелен конкурс през 1989 г. и до днес начело на училището е Максим Георгиев.
Навръх 24 май ще бъде открита паметна плоча, ознаменуваща полувековния юбилей на едно от най-предпочитаните силистренски училища. На разположение на учителите е специална книжка, издадена, за да представи различни моменти от школската история. Областният управител Насуф Насуф и кметът на община Силистра поздравиха задочно юбилярите с поздравителни адреси. Личните си послания отправиха началникът на РИО на МОН д-р Габриела Миткова и началникът на образователния общински отдел Нели Иванова. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар