четвъртък, 29 май 2014 г.

В Тутракан откриха Картинна галерия


Обредният дом, приютил
Картинната галерия

          Историческият музей в Тутракан вече има и Картинна галерия, аранжирана в салоните на Обредния дом, една от архитектурните забележителности на древния град. „Сградата на обредниците все едно е планирана да бъде галерия”, твърдят познавачите на изкуството”.
Кметът д-р Димитър Стефанов и
директорът на
музея Петър Бойчев
Кметът на общината д-р Димитър Стефанов откри новата културна придобивка, натоварена с идеята да приюти събираните в продължение на близо 30 години картини от различни автори. Вкл. доценти и преподаватели в различни университети и в националната художествена академия. В тържеството участва заместник областният управител на Силистра г-жа Джанан Халил. Областна администрация – Силистра бе единствената институция, поднесла поздравления за старта на галерията.

„В галерията влязоха не повече от 1/15-а от наличните творби, които досега са били съхранявани на склад, а сега ще бъдат изложени в експозиция”, заяви кметът д-р Стефанов, сам ценител на изобразителното изкуство. От години градът работи и със студенти от специализирани факултети, които също оставят след пленерите си свои рисунки. Сърбин и грък са среo чуждестранните художници, чиито произведения са в новия артсалон на Тутракан. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар