петък, 9 май 2014 г.

В Силистра и областта власт, политици, общественост и патриотични организации честваха Деня на победата

            В Силистра край паметника на 31 силистренски пехотен полк – Железния се проведе тържеството по случай 69-ата година от края на Втората световна война и от славния 9 май 1945 г., честван като Ден на Победата. В него участваха представители на държавната и местната власти, най-големите политически партии, патриотични организации като Съюза на ветераните от войните, Съюза на офицерите и сержантите от резерва, Клуб „Традиция“, ученически групи и др. Слова държаха кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, областният управител Насуф Насуф и д-р Тодор Дюлгеров от името на ветераните, участници във войните.
        В своето поздравление областният управител на Силистра заяви: „Уважаеми участници в тържеството в чест на Деня на Победата над хитлеризма. Намираме се край паметник, символ едновременно на героизъм и на човешка трагедия. В хилядолетната история на цивилизациите по света войните винаги са предизвиквали само разруха и промяна на ценности. Независимо дали са били резултат от заслужено отмъщение или от стремеж да бъдат завзети чужди територии и подчинени други народи.
         Втората световна война, чийто край преди 69 години отбелязваме днес край символа на 31 силистренски пехотен полк – Железния, е най-кръвопролитната в човешката история. Близо седем десетилетия по-късно все още са живи нейните свидетели и потърпевши. Не са замлъкнали страстите на победените и не са заздравели раните на победителите.Да сведем глави пред подвига на загиналите и да се поздравим с Деня на Победата.
         9 май е и Денят на Европа, посветен на мира и обединението. На този ден през 1950 г. в Париж Робер Шуман, външен министър на Франция по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи немислима войната между европейските народи. Нека и занапред този призив остане актуален, за да не се повтаря мъката на народите, въвлечени в нов световен конфликт. Честити Ден на Победата и Ден на Европа!“
        По традиция бяха поднесени венци и цветя от името на община Силистра, Областна администрация – Силистра; няколко партийни структури – БСП, ГЕРБ и АБВ; неправителствени организации, както и от много групи граждани. Градският духов оркестър на община Силистра посвети на празника български и чужди изпълнения, съпътстващи тематиката на Деня на Победата и Деня на Европа. Денят на Победата бе честван по подобаващ начин и във всички общини на област Силистра с участието на местните власти, училищните и читалищните колективи.
В село Проф. Иширково

Няма коментари:

Публикуване на коментар