петък, 30 май 2014 г.

Походът "По стъпките на Таньо Стоянов" тръгна от Тутракан за Керчан баир край Попово

30/5/2014

         Областна администрация – Силистра е сред институциите, оказали за пореден път подкрепа на единствения по рода си патриотичен поход в Североизточна България, известен като „По стъпките на Таньо Стоянов“. В Тутракан започна 29-ото му издание, дело на Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие“ с инициатор юриста Борис Николов и с настоящ председател и организатор д-р Анатолий Кънев от София. Община Тутракан е сред съорганизаторите, вкл. на прегледа на строевата и маршова песен, провеждан в м. „Дълбока“ край Антимово ханче на главния път Силистра – Русе. На брега на река Дунав край село Пожарево бе проведена възстановка на пристигането на четниците на Таньо войвода на родна земя.
          Там на паметника, свидетелство за героизма и трагизма на четата и на Панайот Хитов, бе проведено възпоменателно тържество с участието на походниците и на над 20 колоездачи от градове като Силистра и Попово, които редовно провеждат своя „обиколка“ като съпътстваща проява. Представителна група от служители на ОА-Силистра поднесе букет цветя на паметника.  
         

Консултант на похода е проф. д-р Христо Матанов от СУ „Св. Климент Охридски“, който ден преди старта на похода в Тутракан представи най-новата си книга  „В търсене на Средновековното време” (Неравният път на българите през VII-XV в.). Премиерата бе част от тържество в Обредния дом на града, където в присъствието на зам. областния управител Джанан Халил кметът на общината откри Картинна галерия към Историческия музей. Походът продължава три дни с опознавателни и патриотични мероприятия в различни населени места, като финалът е на Керчан баир край Попово, където се провежда финално тържество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар