сряда, 21 май 2014 г.

Нови отличия за децата от школата по пластика и изобразително изкуство в с. Зафирово

         Нови отличия за децата от школата по пластика и изобразително изкуство с. Зафирово. Децата от школата към НЧ „Христо Ботев – 1901 год.” от с. Зафирово извоюваха пет отличия от два национални конкурса - НК „Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България – 2014 г.” гр. Шумен и НК „Вълшебният свят на Ангел Каралийчев” в гр. София. В шестото издание на НК „Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България – 2014 г.” учениците от школата участват за първи път , а в НК „Вълшебният свят на Ангел Каралийчев” за втори път. 
   В Националния конкурс „ Вълшебният свят на Ангел Каралийчев” децата от школата спечелиха три отличия в двата раздела (изобразително и приложно изкуство). Айкут Айхан Ниази - 9 г. се класира на I място в раздел приложно изкуство в първа възрастова група, той моделира скулптора по приказката на Ангел Каралийчев „Зеленият петел”, Свилен Петков Иванов се класира на III място в първа възрастова група, той илюстрира „Приказката за бостанското плашило” и Георги Галинов Тодоров получава поощрителна награда в първа възрастова група в раздел приложно изкуство за скулптура по приказката „Мечо”. Церемонията по награждаването се състоя на 15 май 2014 г. от 11 часа в НДД гр. София. Децата не присъстваха на тържеството по награждаването.
        На 16 май 2014 г. (петък) в 11 часа в Регионалния исторически музей гр. Шумен се състоя церемония по награждаване на победителите в НК „Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България – 2014 г.”. Класираните деца от с. Зафирово участваха в церемонията. В шестото издание на конкурса са участвали ученици от 25 населени места на страната и от руския град Уфа с 300 творби. Малките творци се състезаваха в пет направления (литературен конкурс, конкурс за рисунки, приложно-декоративно изкуство, компютърна рисунка и компютърна презентация). Общо 49 участници се отличиха в различните направления на конкурса, като първите трима във всяко направление получиха медали, грамоти и редметни награди , а 10 от тях получиха грамоти и предметни награди. Децата от школата към читалището участваха в две от направленията изобразително и приложно-декоративно изкуство) със седем рисунки и тринадесет творби на приложно-декоративното изкуство. 
       За двата раздела в ОДК - Шумен са получени 120 рисунки и 45 творби на приложното-декоративно изкуство от Шумен, Пловдив, Тервел, Търговище, Летница, Полски Тръмбеш, Дряново, с.Треновец (обл. Видин), Разград, Златица, Балчик, с. Зафирово (обл.Силистра), с. Косара (обл.Силистра) и други. Жури в състав: Деница Спасова – преподавател по изобразително и приложно изкуство, Недялка Митич – художник, Ангел Минчев – ръководител на школа „Дърворезба” към ОДК Шумен определиха призьорите в трите възрастови групи (7-11; 12-15; 16-19). Журито класира две деца от НЧ „Христо Ботев – 1901 год.” с. Зафирово. Първи своята награда и грамота получи Айкут Айхан Ниази – 9 г. в първа възрастова група в конкурса за рисунка, след него своя медал, грамота и предметна награда получи Камен Веселинов Великов – 11 г. в първа възрастова група раздел приложно-декоративно изкуство, наградите и на двамата бяха връчени от директора на ОДК Шумен Павлинка Марева. За настроението на отличените участници, техните родители и ръководители се погрижи детски хор „Бодра песен” с ръководител Деница Узунова и детски танцов състав „Веселяче” към ОДК Шумен с главен художествен ръководител и хореограф Боряна Колева. За призьорите на конкурса и техните ръководители бе организирана екскурзия до с. Мадара и Мадарския конник. Айкут и Камени техните ръководители посетиха и други местности в гр. Шумен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар