петък, 23 май 2014 г.

Читалището в Алфатар отпразнува 120 години от създаването си



       В най-малкия добруджански град Алфатар бе отпразнувана с тържество и концерт 120-ата година от създаването на местното читалище, което от октомври 1940 г. носи името на „певеца на Добруджа“ Йордан Йовков, прославил в творбите си алфатарци – техния бит и нрави. Доклад прочете Ганка Пенчева – дългогодишен секретар на читалището. Началото му е с театрално представление. 
           120 години по-късно местният театрален самодеен състав е сред най-активните художествено-творчески трупи. През годините дейността й е прекъсвала, но след възстановяването през 2006 г. почти всяка година има поне по една пиеса. В специалната изложба справедливо е отредено място и за нейните изяви по фестивали. Кметът на общината Йорданка Узунска приветства юбилярите, дарявайки от името на местната власт 500 лева за нуждите на настоятелството. 
     

 Поздрав към организаторите и участниците поднесе от името на Областна администрация – Силистра главният секретар Светлана Великова. Тя сподели поздравленията и на Областния съвет на БСП. Народният представител от ГЕРБ Стефан Господинов и  общински съветници от партията в Алфатар също заявиха своето отношение към алфатарското читалище. Поздрави от три институции – от Общински съвет – Алфатар, Общински съвет на БСП – Алфатар  и от Дружеството на алфатарци в Олшанка – Украйна представи общинският съветник Радка Желева, дългогодишен кмет на общината в близкото минало.
     В края на м. май в Алфатар предстои празникът "Алфатарски багри. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар