събота, 10 май 2014 г.

Прощъпулник на "С песните на Георги Жеков" в Айдемир - най-новият певчески конкурс в област Силистра

         В 10 часа в неделя в село Айдемир започва първият по рода си конкурс "С песните на Георги Жеков".      Фестивалът е организиран от Община Силистра, кметство с. Айдемир, НЧ "Родолюбие-2006" - с.Айдемир и с любезното съдействие на Ансамбъла за народни песни и танци „Силистра” с главен художествен ръководител Тихомир Лефтеров - гр. Силистра, който е към Народно читалище "Доростол 1870" с председател Маргарита Любомирова. Журито е в състав: проф. Манол Тодоров – фолклорист и музиколог; народната певица Калинка Вълчева (и двамата много близки приятели на Георги Жеков), Веселина Чернева – гл. експерт в отдел „Култура” на Община Силистра и фолклорен изпълнител. 
       От доскоро най-голямото село в България е родом покойният вече добруджанския славей. Той наследява от майка си много песни.  Първите си записи прави в Радио "Варна" още през 1958 г., когато е едва 16-годишен. С оркестъра на Недялко Станев записва песните „Драганин братец” и „Спуснало слънце”. На 22 години вече има и  записи в Радио София. Прозвучават 6 негови песни, от които песента за с .Сребърна „Мъри хей”и отново „Драганин братец”.
    Почти пет години Георги Жеков работи и пее във фолклорен ансамбъл „Найден Киров” – Русе. Там има много записи по БНР и БНТ. Следват още поне толковагодини работа и изяви в завод „Добруджа” - Силистра, където е във фолклорния състав. В Силистра се изявява в някогашната хитова механа „Боряна”,както и в завод „Липа”. С музиканта Никола Касабов обикалят целия Силистренски окръг. Много години работи в Ансамбъл „Силистра” при читалище "Доростол", а 4 години отдава и на Танцов ансамбъл „Добруджа” с р-л Симеон Симеонов.
    Най-много изяви има през 90-те години с акордеониста Стоян Дечев, почетен гражданин на Силистра, и с певиците Любка Йонова и Павлина Павлова. С тях записва песни за албумите „Фолклорна дъга”, „Багрите на Добруджа” и „Добруджанска плетеница”. Има реализиран албум с добруджанския акордеонист Димитър Нанков, с Оркестър „Бисери” от гр. Добрич с ръководител Живко Живков и с певицата  Даринка Василева. В Добрич е издадена книжка от композитора и диригента Петър Крумов, някога главен худ. р-л на ансамбъл "Силистра", в която са поместени голяма част от песните на Георги Жеков с нотен и литературен текст. Певецът е бил много пъти събеседник в БНТ, БНР, в „Сигнал плюс”, „7 дни”, „Алма матер”. Има над 200 записани песни, много концерти и изяви в Силистра, България и чужбина.
      В културния календар на област Силистра има и други подобни начинания - конкурсите "С песните на Димитрина Кунева" в село Алеково и "С песните на Васила Вълчева" в село Калипетрово. Две големи културни събития в областта ще има и другата седмица - в Дулово на 14 май навръх празника на града възстановяват фестивала "Златното магаре, който е десето юбилейно издание, а на 17-18 е поредният фестивал "Сребърна пее и се смее". 



Няма коментари:

Публикуване на коментар