понеделник, 19 май 2014 г.

Бум на фестивали в област Силистра, след Сребърна да се готвят Алфатар, Алеково, Грънчарово и Кайнарджа

              В силистренското село Сребърна завърши шестият фестивал "Сребърна пее и се смее". Участваха над 40 колектива от областите Силистра, Русе, Шумени чак от Сливен - сатирикът Николай Домусчиев. Фестивалът е организиран от кмета на селото Георги Иванов, заедно с Народно читалище "Възраждане" и под егидата на община Силистра. 
         В песните и танците се заслушаха и загледаха Сергей Станишев от името на социалистите от цяла Европа, народните представители Стефан Господинов и Антон Кутев, както и половин дузина общински съветници, начело със зам. председателя на Общинския съвет д-р Константин Попов. Задочно "участваха" областният управител Насуф Насуф и д-р Юлиян Найденов, кмет на община Силистра, отправили поздравителни адреси до самодейците. Дали чуха жалбата по младост, воплите за по-добър живот, самосмеха върху нещата от живота и наздравиците с бира покрай скарата, осигурена по традиция от домакините? 
       След хумористичния карнавал "Златното магаре", възстановен в Дулово, сребърският хумористичен фестивал допълни представата за добруджанци, че умеят да играят кръшен ръченик, да пеят протяжни и дълги песни, но и им харесва да се подсмихнат под мустак за нивата и хляба, за трапезата и веселбата, за любовта и изневярата, както и за другите житейски предизвикателства. Може би малко повече младост трябва на подобни прояви, за да се види перспективата и алтернативната гледна точка. Примерът на сребърци, включили местни млади таланти в програмата си, не бе особено заразителен, може би с изключение на децата от село Искра. Всяко нещо - с времето си. Финалното изпълнение на рапърчето Криско, сина на озвучителя на фестивала ди-джей Марто, е само подсказка, че и това ще се случи. В някой хубав ден, вероятно още догодина.
     Продължават фестивалите в различните населени места, част от областния културен календар - в края на м. май са "Алфатарски багри" в Алфатар, после е ред на първия събор в Грънчарово, по-нататък - в Кайнарджа - "Край чешмата - под върбата", "С песните на Димитрина Кунева" в Алеково и др. Време е област Силистра да кандидатства за Книгата на Гинес в раздела "Най-голям брой събори на глава от населението".

Няма коментари:

Публикуване на коментар