петък, 9 май 2014 г.

Славеят на Добруджа Калинка Вълчева в журито на първия фестивал "С песните на Георги Жеков" в Айдемир


На 11 май /неделя/ 2014 г. от 10.00 часа на площада в село Айдемир ще се проведе Първи национален фестивал „С песните на Георги Жеков”. Организатори на фестивала са Община Силистра, Кметство с.Айдемир и НЧ „Родолюбие-2006” с. Айдемир. Ще бъде открита паметна плоча в памет на добруджанския народен певец Георги Жеков.
Във фестивала ще участват изпълнители от Силистренска, Русенска и Варненска области, Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” гр. Котел, както и 40 индивидуални участници. Най-младият от тях е на 4,5 г. и, а най-възрастният - на 81 г. Те ще се изявяват в три възрастови групи. За най-добра интерпретация на песен на Георги Жеков ще бъде присъдена специална награда – ПРИЗ на името на именития певец в трите категории.
Компетентно жури ще оценява изпълненията. В състава на журито са поканени личности като проф. Манол Тодоров – фолклорист, музиколог,  Калинка Вълчева – известна добруджанска певица и др. Каним всички любители на добруджанската народна песен, приятели и почитатели на народния певец Георги Жеков да се насладят на неговите песни.
"С песните на Димитрина Кунева" в Алекова и "С песните на Васила Вълчева" в Калипетрово са други два певчески календара, станали популярни в Силистренсия кай през последните години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар