четвъртък, 22 май 2014 г.

Достена Ангелова-Лаверн: "Мирът е бойно поле, заспиващо с отворени очи, а краят на света ще настъпи в киносалон"


         В „Зала 13“ на Градската художествена галерия в Силистра се проведе най-необичайната среща с настоящ антрополог и поет, кандидатстващ за евродепутат, т.е. за реален политик на най-високо ниво – с Достена Христова Ангелова – Лаверн, родом от Пловдив, живееща от 20 години във Франция. Бъдещата наша представителка в ЕП е от листата на Коалиция за България. По време на 90-минутното й представяне времето за разговори за поезия и антропология бе повече, отколкото минутите за размяна на мисли за съвременни идеологии и вечни политики.
Гостенката сама представи втората си книга „Нова граница“. По нейно признание: „книгата представлява едно пътуване – многообразно и сложно. Авторката лично чете собствените си стихове, изпъстрени с философия и критичен поглед към заобикалящия ни свят. В извън поетичните си внушения Достена наблегна на разбирането си, че в световен мащаб трябва да се наблегне на образованието и културата, тъй като от четвърт век насам тези две хуманитарни дейности се намират в пренебрегната позиция. „Образованието и културата не са стратегически приоритет, в момента те са гарнитура и украса, които можеш да си позволиш, ако имаш пари“, заяви г-жа Лаверн.
В сегашното развитие на обществото вървял процес на „непременно опредметяване“, което превръщало духовността в роб на пазара. На скорошен форум в София тя установила, че видеоигрите са най-рентабилната част от културната сфера. От тези и други тенденции се правел изводът, че ако левите политици не поемат отговорността си сега, т.е. ако не вземат превес в европарламента, ще се задълбочи най-страшната антиутопия – неолибрализмът, чието начало е в 30-те години на миналия век. Тя ще заложи човешкото съществуване на карта, поради което има нужда от завръщане на принципа на институционализма. Оттам и убеждението на кандидатката за депутат в ЕП: „Лявото е идея на бъдещето, а не на миналото, както се опитват да ни убедят“.
         Според присъстващи на срещата хора от различни поколения, гостенката е права в твърдението си, че изкуството, поезията, литературата и другите културни жанрове са най-преките пътища за общуване със себе си и с останалите хора около нас. Казано накратко: „Поезията е начин за среща с хората“.
         В своите поетични и политически послания Достена Лаверн се опита да провокира аудиторията с афористични твърдения като „Краят на света ще настъпи в един киносалон“; „По време на пътуването ми в рамките на кампанията България ме шашардисва с това, че духовността не е изчезнала у нас – тя е в сърцата на българите и трябва малка инвестиция, за да бъде развита отново“; „Мирът е бойно поле, заспиващо с отворени очи“; „Във франция се използва т.нар. дървен, т.е. казионен, език“; „Имаме нужда от ново европейско Възраждане и от нов модел политическа комуникация“; „В България нямаме чувство за принадлежност към съсловие – тук, както в Сърбия и Гърция, всеки последен таксиджия може да ти даде акъл“; „Въпросът за идеала, обединител на българската нация, е дълъг и сложен – той  е огромно предизвикателство – имаме нужда от държавата като регулатор“; „Кризата е пладнешки грабеж на общественото благо“; „Работата ми като журналист ще ми позволи като евродепутат да излизам от капана на идеологическите клишета, засега не знам как ще се справя с лабиринта на класическия жанр – политическата интрига“.
         В края на срещата г-жа Лаверн разписа автографи както върху поетичната си книга, така и върху изследването си „Експерти на прехода“, издадена в България като резултат от повече от 10-годишно проучване. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар