четвъртък, 29 май 2014 г.

Историческа книга за Средновековието с премиера в Тутракан: България е била най-добре като балансьор между Изтока и Запада


         В Тутракан бе представена за пръв път в България най-новата книга на проф. дин Христо Матанов – „В търсене на Средновековното време” (Неравният път на българите през VII-XV в.). Проф. Матанов е преподавател в СУ Св. Климент Охридски” и редовен участник в патриотичната проява „По стъпките на Таньо Стоянов”, чийто поход за 29-и път тръгва от крайдунавския добруджански градец. Походът е дело на Културно-просветно дружество” Родно Лудогорие”, чийто председател д-р Анатолий Кънев представи автора на книгата в навечерието на похода, на който ученият е консултант.   
         С първите си суми професорът припомни, че дълго време литeратурата и историята са имали обща муза, намеквайки, че поредният му труд е четивен за аудиторията, защото съдържа исторически и забавни моменти. В тях той преследва вътрешния драматизъм на събитията и в същото време отговаря на прелюбопитни въпроси. Например: има ли закони за защита на животните в Средновековието; как се е гадаело преди векове; какви са били основанията за разводи; става дума и за богат арсенал от полови престъпления; колко са българите в първия фатален век след като османската империя завладява Балканите.
          Според проф. Матанов, ползата от подобни четива не е само в героичното и в трагичното, защото историята е както учителка на живота, така и че от нея нищо не научаваме – следователно истината е някъде по средата, защото става дума за изключително сложна материя, каквато е т.нар. исторически разказ. При това в геополитически смисъл и при разбирането, че ако нещо се случи два пъти то се превръща в правило. Оттам и изводът – България е била най-добре, когато е играла ролята на балансьор между Изтока и Запада, което е една съвременна препратка, идваща от миналото и от историята. Хубавото е, че в нея може да се намери дълбок замисъл. Занимателното в нея обаче не значи, че са интересните четива са фантасмагория, към която трябва да се отнасяме с предубеждение.

         

Няма коментари:

Публикуване на коментар