събота, 26 април 2014 г.

Ситовци обират овации на празника на детето в Истанбул

     От мегалопилиса Истанбул се завърна представителна група на община Ситово начело с председателя на Общинския съвет Моазес Мехмед, общинския съветник Йовка Траянова, секретаря на общината Андриян Андреев, както и творческа група от Професионалната гимназия по селско стопанство с ръководител Стефан Станчев от ансамбъл "Силистра". Община Картал е побратимена с община Ситово и в дружески отношения с нея от няколко години, но вече скрепени и с решения на местните власти. 
     Ситовци участваха в Празника на детето, един от най-големите в културния календар на южната ни съседка. Самодейците от ПГСС се изявиха на сцената заедно с деца от състави от домакините, както и от други страни. Наскоро делегация от Ситово начело с кмета инж. Николай Неделчев бе гост на община Картал. Кметът на Ситово прие при посещението му в област Силистра и новия генерален консул на Турция в Бургас г-н Ниязи Аврен Акйол.
      За празника в община Картал разказва г-жа Моазес Мехмед, предскедател на Общински съвет - Ситово: "От 21 април до 24 април делегация от Община Ситово, придружена от фолклорна група, съставена от ученици от ПГСС – Ситово, бе на посещение в Община Картал – Истанбул. Поводът за гостуването в Турция е 23 април – Денят на детето, който е един от най-значимите празници в южната ни съседка. Поканата бе от Сдружение за култура и солидарност на изселниците от Балканите – Картал, благодарение на което стана възможно побратимяването на двете общини Ситово и Картал преди години. Групата беше водена от Моазес Мехмед, председател на Общинския съвет, с участието на секретаря на Общината – Андриан Андреев. Учениците, възпитаници на професионалната гимназия по селско стопанство – Ситово, бяха с ръководители: учителката Галина Йорданова и хореографът Стефан Станчев от НЧ „Доростол” – Силистра. В групата бе включен и общинският съветник Йовка Траянова и  в качеството си на медицинско лице, придружаващо групата.
Програмата на пътуването беше изключително натоварена. Имаше участници и от Община Момчилград и Община Сеница – Сърбия. Цялата група, съставена от трите общини, посети Миниатюркпарк, разположен в квартал Сютлютдже на брега на Златния рог. В парка има над 100 миниатюри в мащаб 1:25 на всички известни туристически места или държавни учреждения в Турция. Разглеждането на парка доставя много приятни емоции. Могат да се видят макети на двореца „Долма бахче”, джамията „Султан Ахмед”, стадионите „Ататюрк” и „Бешикташ”, църквата „Света София” и много други. Всички макети са изработени с най-малките детайли. В парка дори е пресъздаден трафикът в Истанбул чрез макет на пътищата и мини коли, които се движат по него. На влизане в парка получавате карта на парка и билет с баркод, защото пред всеки експонат на стойка има четец за баркода. Когато прочете билета ви, машинката заговаря на езика, който изберете при влизането си – английски, немски, френски, руски, като дава кратка справка за обекта, пред който се намирате. В парка има и зелен лабиринт, дървен макет на Троянския кон и други забавления, направени единственo и само за децата. В района на парка има още две интересни места, които заслужават вашето внимание – Музеят на кристалите, където ще видите някои от известните сгради в Турция, лазерно изгравирани в сърцевината на планински кристали и Музеят на славата, където подобно е пресъздадена битката при пролива „Дарданелите” на Чанаккале.
След дългата разходка в парка групата се разходи с корабче по Босфора - протокът, който свързва Мраморно и Черно море, и разделя европейската част на Турция от азиатската (Анадола). Местните хора го наричат просто „Боаз“, а местата в града, откъдето се виждат водите му –  „Боазичи“. Същата вечер в културния център на Сдружението за култура и солидарност на изселниците от Балканите – Картал имаше официална вечеря, на която участва и самият кмет на Община Картал – Алтънок Оз. Всички поканени групи представиха своите танци пред гостите и членовете на Сдружението.
На следващия ден – 23-и април, обявен от основатеря на турската държава – Мустафа Кемал Ататюрк, за Ден на детето в Република Турция групата посети сградата на общината и се срещна с кмета Алтънок Оз, след което излезе на парадно шествие по ценралната улица на Картал до мястото , където се проведе празникът на детето с участието на деца и младежи от цялата община. Творческият състав от Ситово представи своите танци пред огромна публика, която дълго време аплодираше групата." 

Няма коментари:

Публикуване на коментар