четвъртък, 17 април 2014 г.

В плен на 4 жени - д-р Бойчев от Тутракан (http://ehograf.info/)

Снимка: Личен архив
„На това му се вика благословия – ежедневно да правиш жените щастливи, а нежната им любов да те засипва вкъщи”. Това казват хората в Тутракан за управителя на Медицински център „Св. Иван Рилски” д-р Любомир Бойчев. У дома той е в плен на четири дами на различна възраст. Най-голяма е съпругата му д-р Кармен Виктор Мишу-Бойчева. Освен на щастлив брак известният лекар се радва и на три прекрасни дъщери. „Най-голямата е Елина. Тя е дипломиран психолог и пише докторантура по невропсихология в Мадрид. Втората ми дъщеря – Димона,  учи медицина във Фрайбург в Германия. Най-малката е Любомира. На 9 години е и напредва на попрището на училището”, разкри гордият татко пред здравния журнал "Ехограф". Той посвещава всяка свободна минутка на семейството си, но признава, че това е много болна тема. „В медицинския център започваме работния ден много рано сутринта, а понякога приключваме след 23 часа. Така или иначе, със съпругата ми намираме време и се опитваме да бъдем пълноцнни в комуникацията с децата си, с цялото семейство”, казва той.
Снимка: Личен архив
Кармен е с българо-гръцки корени. Тя е дипломиран лекар, който има и допълнително завършена фармация. Името й нашумя с книгите, които написа. Романи, които вървят успешно по българскте пазари. Първият – „Балканска сага”, е издаден през 2007 година. Той проследява съдбата на семейството на един български офицер в началото на ХХ век. Следващата година излиза „Нестинарка”. В нея се преплитат мистиката на нестинарството и реалният свят на българското село в средата на ХХ век. В сборника с разкази „Синият фургон” (2009)  пък са събрани съдбите на хора от нашето съвремие. Той представлява своеобразна миниатюра на прехода в най-новата ни история. Всички те видяха бял свят благодарение на издателство „Захарий Стоянов”. През 2011 година „Жанет 45” издава романа й „Тангра и неговият син”, посветен на дъщеря й – Любомира. Това е история, пълна с емоции, с дълбоки човешки чувства, с върховни усилия и подвизи, с трепетни преживявания, свързани с отвъдното и неразбираемото.
     
Снимка: Личен архив
Всъщност, Кармен е космополит и полиглот. Така я определят близките й. Тя e родена във Видин, където завършва Френска езикова гимназия. Едва 17-годишна заминава за Букурещ, където се дипломира като лекар. От 1996 до 2002 година работи в Националния център по заразни и паразитни болести  в София като научен сътрудник, ІІІ степен в областта на епидемиологията. През 2009 година се сдобива с втора румънска диплома, след като завършва фармация. Владее писмено и говоримо френски, румънски, английски и руски. Говори гръцки, защото баба й и дядо й са с гръцки корени. В същото време Кармен е и кулинар. Съпругът й казва, че винаги си облизва пръстите, след като опразни приготвените от нея блюда. Любимото му ястие, което тя му приготвя си остава вкусно приготвеното агнешко.
Любовта към четенето очевидно е традиция в дома на Бойчеви. „Като малък бях палаво дете, което обаче много обичаше да чете. Любовта към четенето си остана до днес, но за съжаление нямам много време. Ако обаче се появят свободни минутки, обичам да чета, да релаксирам сред природата или да пътувам, за да опознавам култури”, казва д-р Бойчев.
Снимка: Личен архив
Твърди, че никога не е смятал, че може да работи нещо друго. Той и брат му – Богомил, са потомствени лекари. „Баща ни беше акушер-гинеколог с над 40-годишна практика”, обясни лекарят. Твърди, че с брат си се чувстват в комфорт със себе си, работейки именно това. А за благодарността на пациентките и щастието в техните очи д-р Бойчев казва: Това е може би едно от най-мотивиращите неща, заради които си струва човек да продължава да работи. Всичко друго е преходно”.


Цветелина Терзиева | 2013-08-14

Няма коментари:

Публикуване на коментар