четвъртък, 17 април 2014 г.

Английско семейство разпределя дарение в партньорство с Областна администрация - Силистра


      Дарение, събрано от семейство Бернадет и Дъглас Легет от Великобритания, предстои да бъде разпределено между Великден и Първи май в партньорство с Областна администрация – Силистра, стана ясно на среща по покана на областния управител Насуф Насуф с участието на заместник областния управител Вяра Емилова. Над 9 тона общо са събраните разнородни дарителски жестове, доставени от Лондон специално за Дома за деца, лишени от родителски грижи „Димчо Дебелянов“, Дома за медико-социални грижи и за новия ЦНСТ – в Силистра, както и за СУПЦ в град Главиница. В подготовка е решаването на проблема с транспорта за преразпределение на дарението до различните адресати. Търсят се фирми от Силистра да съдействат с големи камиони на дарителите и на партньорите им от областна администрация, за да се извърши пренасянето възможно най-бързо и с по-малко средства.
         „Дарението е резултат от чиста дарителска дейност на нашата малка организация „Подкрепа на домове за сираци в България“, създадена през 2007 г., като този път дарители са производители от Великобритания, както и съмишленици от България“, каза г-жа Бернадет Дъглас. Над 20 са доставчиците на обзавеждане на компютърни кабинети, постелъчен инвентар и спално бельо; учебни пособия, хранителни продукти и др. В пакетите има и 4 шевни машини за подпомагане на часовете по трудотерапия в СУПЦ – Главиница, който е най-новият адресат в списъка на дарителите. Преди време сем. Лъгет посещава Центъра и установява, че условията за живот и менажирането му са трудни и неефективни, което предизвиква у тях желание за промяна и за помощ за70-те му обитатели със сериозни здравословни отклонения.
       Междувременно е направена и държавна проверка, от която се очаква да има предписания за подобряване на целия процес – битов и учебен в социално-учебното заведение, единствено по рода си в област Силистра. За главиничани са отредени и градински инструменти, необходими за осъществяване на облагородяването на пространствата около общежитието и учебната сграда.
         „За пореден път през последните 6 години част от дарението е и за нашия дом, на възпитаниците на който сем. Легет са едни от най-големите приятели“, заяви Стилиян Стойчев, директор на ДЗЛРГ „Димчо Дебелянов“. Със съдействието на Бернадет и Дъглас вече е направена подготовката за поредното благотворително „Градинско парти“, насрочено на 6 септември, в което се включват представители на английската общност в България, както и местни бизнесмени и политици.
Преди две години на подобно парти бяха събрани средства за закупуване на 20 двойни дървени легла, които миналата година бяха монтирани в спалните на децата.  Според Стойчев, прекрасна е идеята част от дарението да отиде и за новия Център за настаняване от семеен тип, защото като всяка нова социална услуга тя има нужда от първоначална подкрепа. Тя става възможно с дарители още от Белгия, Румъния, Австрия и дори от далечна Австралия.
„Областна администрация – Силистра се включи в организацията при осъществяването на дарението, осигурявайки голям склад за съхраняването му, откъдето ще стане допълнителното разпределение, като ще се постараем да помогнем и с транспорт веднага след великденските празници“, обясни на медиите областният управител Насуф Насуф след срещата си със сем. Легет. Той връчи на инициаторите на дарението благодарствен адрес, в който се казва: Вие сте доказателство, че добрите хора винаги са на разположение на нуждаещите се от помощ. Вашата инициативност и креативно отношение към благотворителността са пример както за чужденците, живеещи в България, така и за нас, българите. Желая Ви още дълги години да останете верни на своето кредо, свързано с добри новини по адрес на всички, които имат нужда от внимание, от насърчаване и от партньорство.“





Няма коментари:

Публикуване на коментар