събота, 26 април 2014 г.

Областна администрация - Силистра се включи в кампанията "Да изчистим България за един ден"

Областна администрация Силистра и тази година се включи в акцията Да изчистим България за един ден не само като координатор за област Силистра, но и като участник в инициативата. Избраният от ръководството на ОА обект за почистване бе районът на ГКПП към фериботния комплекс в близост до река Дунав. Кампанията се провежда в 110 страни по света. В нея се включват кметства, администрации, училища, детски градини, читалища, фирми, неправителствени организации, неформални групи и др. структури на обществото
Основен организационен фактор са общините, заедно с няколко министерства и многобройни институции, медиите и фирми партньори. И тази година чрез  ПУДООС Министерството на околната среда и водите отдели 60 000 лева във вид на ваучери за гориво, разпределени по места. Българска асоциация Полимери осигури 110 000 чувала, но повечето институции, вкл. ОА-Силистра сами си закупуват чувалите и ръкавиците.
        Според справката към 11 ч. в област Силистра в предиобедните часове са излезли 14 246 души, представители на администрации, фирми, неправителствени организации и др. колективи. Най-активни, както и миналата година, са в община Тутракан, където 57% от населението се е отзовала на поканата за участие в екоакцията. Това е благодарение на участието на над 50 организации, сред които 14 НПО, над 10 учебни заведения, 3 банки и т.н. Почистени са 4 нерегламентирани сметища, боровата гора по пътя за Силистра, както и ул. Тимок, като последните два обекта са посочени в предварителната карта за почистване
      През цялата седмица учебните заведения от Силистра почистваха дворовете на училищата и прилежащите площи. Тяхната активност отново бе голяма – около 2 050 ученици, учители и служители се включиха в инициативата. Фирмите, партньори в кампанията за Силистра, които предоставиха безвъзмездно консумативи са фирмите Паралел 92, Амброзия, Лъки Маркет, Кауфланд България, Жоан, и Универснаб. Община Силистра осигури 2 200 чифта ръкавици и 660 чувала. През седмицата бяха раздадени повече от 2 300 чувала и повече от 4 000 чифта ръкавици на всички, заявили своето участие. Над 2 000 души бе предварителната заявка за участие в инициативата в община Силистра в самия ден на 26 април. 



        Румънци от Регионалния офис за трансгранично сътрудничество "Кълъраш" се включиха ентусиазирани в кампанията. В парка "Орехова гора" се бяха събрали служителите на Община Силистра заедно със СНЦ " За по-добра и красива Силистра". Петима общински съветници - предимно от ГЕРБ и БСП, също проведоха съвместна трудова акция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар