петък, 11 април 2014 г.

Съдбата на Силистра зависи от реиндустриализацията в страните от Европейския съюз

ВЕРСИНАЖ.
Народните представители от Коалиция за България Петър Курумбашев и Антон Кутев проведоха в Градската художествена галерия в Силистра среща с членове и симпатизанти на БСП от различни поколения по повод предстоящите избори за Европейски парламент. Както е известно, Курумбашев е в челните места на листата на левицата, определена от него като балансирана и с лица с различни профили, но светещи със собствена светлина. Включително настоящи евродепутати като Илияна Йотова и Евгени Кирилов. В листата е и 27-годишният силистренец Момчил Неков, автор на няколко политологични книги и служител в Комисията за защита на личните данни.
Според Курумбашев евроизборите са най-малко интересни за българския избирател, макар предстоящите да са важни по няколко причини. При ясна подкрепа за Коалиция за България е възможно БСП да поиска предсрочни парламентарни избори, а при победа ГЕРБ веднага ще поиска оставка на кабинета. Той аргументира положителен вот за листата в полза на БСП и ПЕС с десетина социални моменти, защитени от МС с премиер Пламен Орешарски: отношението към пенсиите, децата и младите семейства, вкл. майчинските, и др.
В дискусията взе отношение и силистренският депутат Антон Кутев, който припомни, че си е заслужавало усилието да бъде възстановен Драматично-кукленият театър, на когото му предстои да се доказва, за да няма повод някой следващ министър отново да поиска да го закрие. И още: примерът с театъра трябва да бъде последван с проекти като газификацията, поливното земеделие и създаване на предприятия за преработка на плодове и зеленчуци в област Силистра.
Кутев наблегна и на темата за реиндустриализацията, която е актуална в европейски мащаб и би била полезна за страни като България и за регион като Силистра, предвид проблеми с безработицата. Темата у нас се подценявала и отношението към нея било както към надживян остатък от социалистическото минало. Идеята кореспондирала със съвременния пример на страни като Турция, Бразилия и Китай, където осъществяването й довело до положителни резултати. Както и в страни като Франция и Италия, където индустриалният сектор е силен, за разлика от други европейски страни, където ударението е сложено върху развитието на услугите и на банковото дело. България била „удобна” за индустриално производство най-малко по две причини: ниските данъци и по-евтината работна ръка, което автоматично предизвиквало у нас интерес това да стане политика на ЕС в новия програмен период. Реализацията й би променила съдбата на градове като Силистра, предвид очакваните инвестиции, вкл. в развитието на фериботната линия, както и ще доведе до промяна на река Дунав, която в долната си част, т.е. при нас, има нужда да бъде по-чиста и екологична.
Гостите не пропуснаха да обърнат внимание и на няколко политически и международни въпроси. Според Кутев: „Ако Сергей Станишев не беше станал председател на Партията на европейските социалисти, то БСП нямаше да да е в тази кондиция, за да е в управлението на страната; БСП е единствената партия, наследница на комунистическа партия в Европа, която управлява страната си”.
По „горещата” тема за Украйна и Русия Петър Курумбашев заяви: „Няма вариант България да подкрепи икономически санкции срещу Русия, защото България е страната, която от векове – по история и по дух, е най-близко и до двете страни. Българският национален интерес е да съхраним 250-хилядното българско население в Украйна, както и да бъде осъществен „Южен поток”, защото ще има 7 000 работни места за две години;този проект е и една възможност да получаваме газ под Черно море пряко от Русия, което ни прави независими от всеки следващ конфликт в и за Украйна”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар