неделя, 27 април 2014 г.

35 колектива от 23 читалища на самодеен преглед в Силистра

        На 27 април 2014 година традиционният пролетен преглед на читалищните художествени колективи "Пролетни игри и песни" за пореден път получи широк обществен отзвук в 
Силистра. 
       В концерта участваха групи и състави от 23 читалища от общината. Тридесет и пет художествени колектива веселиха присъстващите с традиционните за пролетните празници песни и хора. Празника откри заместник кметът на Община Силистра  Денка Михайлова. Читалищата от община Силистра за пореден път показаха своя бодър и жизнерадостен дух. Постоянството им и любовта към фолклора съумяват да запазят не само традициите и обичаите, а уникалната емоция, която те носят. С кръшни хора и народни песни самодейците огласяваха Драматичния театър в продължение на няколко часа.
      Същия ден и в Дулово имаше подобен преглед. Навлизаме в активен културен календар. На 4 май в Ситово е вторият фестивал на мъжката песен. Следва конкурсът в село Калипетрово на името на изпълнителката народни песни Баба Васила, после в Айдемир - за първи път в подобна проява в чест на Георги Жеков. В средата на май в Сребърна е оригиналният фестивала "Сребърна пее и смее" и т.н. През юни в Алеково е фестивалът "С песните на Димитрина Кунева".

Няма коментари:

Публикуване на коментар