петък, 11 април 2014 г.

Лазарски песни и танци за служителите в Областна администрация – Силистра          С гостуването на бъдещите първокласници, в момента възпитаници на ЦДГ „Иглика 1“ – Силистра, в Областна администрация – Силистра бе спазена традицията за проява на отношение към големите български празници, в случая – Лазаровден и Цветница. Под ръководството на своите учителки и начело с най-личната лазарка момичетата пресъздадоха най-красивите моменти от ритуалите, предшестващи Великден. 
      Заместник областният управител г-жа Джанан Халил поздрави участниците в малката, но стилна програма, изнесена от лазарките. Главният секретар на ОА-Силистра Светлана Великова се хвана на лазарското хоро заедно със служители от различните дирекции. В неделя навръх Цветница е Общинският пролетен празник, организиран в село Цар Самуил от община Тутракан. До участниците в него е изпратен поздравителен адрес от името на областния управител г-н Насуф Насуф. 
       На 27април на пл. „Свобода” в град Силистра е традиционният общински преглед на читалищните художествени състави  на  различните етноси, наречен  „Пролетни игри и песни”. Десет дни преди това, на 17 април, в зала „Диоген Вичев” в Регионална библиотека „Партений Павлович” е също традиционната през последните години Великденска работилница.  
             Уикипедия: Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Лазар е бил приятел на Исус Христос. Когато умира, три дни след неговата смърт той e възкресен. Бог казва „Лазаре излез вън!“, и съживява Лазар, който излиза от гробницата си. Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.
       На този ден се изпълнява обичаят лазаруване. Млади жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден). Момите са пременени в традиционни носии. Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.
           Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

Няма коментари:

Публикуване на коментар