понеделник, 27 февруари 2023 г.

Георги Атанасов: Бесилото на Левски е апогей на слава и безсмъртие, превърнало се е в неразрушим фундамент

В специално тържество, проведено в Областна администрация Силистра, областният управител на област Силистра инж. Николай Неделчев и д-р Габриела Миткова – началник на РУО на МОН, наградиха двадесет и двама участници за успешно представяне в конкурса „И ние сме във времето“, посветен на 150 години от гибелта на Васил Левски. В общ план в конкурса се включиха 319 ученици със 179 творби от три възрастови групи. 

Гост на тържеството бе проф. доктор на историческите науки Георги Атанасов, член на ръководството на Общински комитет „Весил Левски“. В своето приветствие той обърна внимание на уникалния факт, а именно: образът на Левски е единственият от плеядата заслужили дейци за българската свобода, който не е опетнен и във връзка с него няма въпросителни.

Знаменателно е също, че, без да е обявен за светец от православната ни църква, той е канонизиран от българския народ и е безсмъртен в неговата памет. Проф. Атанасов пожела на учениците да продължат да се докосват до Левски и особено до неговия дух, защото духът управлява и владее всичко на този свят.

Дългогодишният археолог, който доскоро бе в екипа на Регионален исторически музей – Силистра и негов доайен, както и най-изявен археолог, сподели възхищението си от прочувственото есе „Писмо до Апостола“, споделено по време на тържеството. За него то бе повод да завещае на съвременното поколение ученици да направят стъпката, която не е направена от предишните поколения: да изпълнят посланията на Апостола на свободата.

И още – за проф. Атанасов „бесилото е апогей на слава и на безсмъртие, в случая във връзка с Левски превърнал се в неразрушим фундамент“. Той направи паралел с увисналия на кръста Исус, тъй като кръстът също с времето се превръща в символ на безсмъртието в християнската религия.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар