сряда, 1 февруари 2023 г.

Наградата за кукерите от Калипетрово от "Сурва 2023" в Перник е поредна за кукерски групи от Крайдунавска добруджа

Новината, че кукерската група на село Калипетрово е носител на сребърно отличие от грандиозния празник "Сурва 2023" в Перник е потвърждение, че Крайдунавска Добруджа е една от люлките на древния празник, където традицията се поддържа в десетина села в поне 4 общини (Силистра, Тутракан, Алфатар - кв. Попово, и Кайнарджа). Да припомним, че пак в Перник сред хиляди участници кукерите на Кайнарджа станаха през 2019 г. носители на наградата на публиката, а Айдемирската кукерска група получи "Бронзова маска" и после представи България на голям подобен форум в Москва през м. февруари 2020 г., гонейки злите сили от Червения площад току в навечерието на пандемията от коронавирус  (www.jordansilistra.blogspot.com/2019/01/blog-post_19.html - "Награди за кукерските групи от Айдемир и Кайнарджа на Фестивала "Сурва 2019" в Перник"www.jordansilistra.blogspot.com/2020/02/blog-post_21.html - "Добруджанските кукери от Айдемир и тракийските от Столетово представят България на празника "Масленица" в центъра на Москва").

Подобни достойни представяния различни кукерски групи от региона на Силистра са имали през годините и на голям празник, като Кукерландия в Ямбол, както и на много други места, където обикновено високите маски на добруджанци са сред най-атрактивните и най-автентичните. Със сигурност това е било забелязано и на предишни издания на Националния събор на народното творчество в Копривщица.

Не е случайно, че в различни населени места в област Силистра на Сирни Заговезни кукерите правят традиционен тур, за да прогонят злото след зимата. Както и че се провеждат няколко празника в тяхна чест в региона - Национален фестивал в Калипетрово (16-ият предстои на 25 март т.г.), в Айдемир от 50 години е актуален Празник на кукерите и маските (тазгодишният е на 26 февруари). Дано домакините на двете изяви преодолят разминаванията помежду си, каквито наблюдаваме през последните няколко години и си уважат едни на други авторитетните изяви, за да повишат тяхното качество, за да не се разчита само на гости от други краища на България. В село Варненци през година се провежда фестивалът "Добруджански кукери". По подобен начин ритуално се изявяват на Сирница кукерите в Алфатар, Кайнарджа, Проф. Иширково и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар