понеделник, 13 февруари 2023 г.

Стъпвал ли е Левски в Силистра - дано, ама надали, според интерактивна карта

В началото на 2023 г. Областният управител на област Силистра и Регионално управление на образованието – Силистра обявиха областен конкурс за ученици, посветен на 150 години от гибелта на Васил Левски на тема "...И ние сме във времето" (срок за предаване/изпращане в РУО – Силистра на състезателните творби – 20.02.2023 г., по предварителна информация - тържеството за награждаване ще бъде на 1 март т.г. в залата на Областна администрация Силистра).

В конкурса могат да участват ученици от I до XII клас, разпределени в три възрастови групи с три различни творчески задачи. Подготовката на участниците може да бъде подпомогната от учители, ръководители в извънкласни групи или членове на семейството, но насърчаваме самостоятелността на изявата и представяне на детския и младежкия поглед към темата.
Междувременно стана ясно, че е налична интерактивна карта в интернет - www.spatium.bg/levski.html, показваща населените места, в които Васил Левски е бил в годините на своята революционна дейност (1868-1872), но Силистра не е сред тях, въпреки съществуващите легенди и данни от различни източници.
По темата още в публикации в блог Версинаж през различни години: последната засега е "Проф. д-р Пламен Митев в Силистра: Най-вероятно още от март-април 1872 г. Васил Левски е бил следен и целенасочено издирван" - https://jordansilistra.blogspot.com/2023/02/1872.html. И още в годините назад: ("Левски учителствал в Силистра....3 дни, през които бил и черковен певец?" - https://jordansilistra.blogspot.com/2022/02/3.html; "За Левски в Добруджа и в Силистра" - http://jordansilistra.blogspot.com/2020/06/blog-post_52.html; "Поклон пред паметта на Васил Левски в област Силистра" - https://jordansilistra.blogspot.com/…/02/blog-post_20.html; "В област Силистра паметниците на Левски – най-много в страната" - https://jordansilistra.blogspot.com/…/02/blog-post_32.html; "В Силистра в памет на Васил Левски: „Каквото съм правил, в полза народу е“" - http://jordansilistra.blogspot.com/2019/07/blog-post_18.html; "Филологическа разшифровка на псевдонимите на Васил Левски показа, че са код към мисията му на революционер" - http://jordansilistra.blogspot.com/2017/07/blog-post_88.html) и др. Както и в сайта Портал Силистра: "Слово на Александър Сабанов пред паметника на Васил Левски" (2011) - https://www.portal-silistra.eu/news/40; "Пореден паметник на Левски в Крайдунавска Добруджа - в Главиница" (2012) - https://www.portal-silistra.eu/news/2232; "Със слово и цвете пред паметника на Васил Левски в Силистра за 175 г. от рождението му" - https://www.portal-silistra.eu/news/1979).

В навечерието на 150-ата година от гибелта на Апостола на свободата излезе поредното луксозно богато на информация и на илюстрации юбилейно издание в негова чест с материали от различни години и от най-известни автори, някои от които покойници: Марко Семов, Петко Ст. Петков Пламен Павлов, Дойно Дойнов, Дора Чаушева - директор на музея в Карлово, Иван Унджиев, Иван Стоянов, Николай Генчев, Николай Жечев, Светлана Мухова, Светлана Атанасова, Орлин Събев, Вера Бонева.

В изданието е поместена и информацията за въпросната интерактивна карта, в която в редакционен текст се казва, че маршрутите на Левски са по записките в джобния му бележник, по негови писма и тези на съвременниците му. С уговорката, че в нея са представени "онези места, за които има достатъчно категорични данни в исторически документи и спомени, че Васил Левски е бил там - един, два или повече пъти".


Няма коментари:

Публикуване на коментар