сряда, 1 февруари 2023 г.

Най-старото читалище в Силистра подготвя юбилейна вечер за 80-ата годишнина на самодейката Мария Христова

Навръх своя рожден ден 80-годишната самодейка Мария Христова, дългогодишен организатор на Фолклорна група „Добруджа“ при Народно читалище „Доростол“, ще проведе тържество в своя чест с участието на сподвижници на добруджанското народно творчество. Христова е носител на наградата за граждански принос на община Силистра, присъдена й преди няколко години с решение на Общински съвет Силистра. Заедно с групата самодейци е редовен участник в различни фолклорни прояви, включително на фестивала „Гозбите на Добруджа“ и на Празник на хляба в Силистра, както и на други подобни места у нас и зад граница.

През последните години тя е дарител и на народни носии както на българи, така и на чужденци, сред които и дипломати. Последният й подарък бе за именитата ни тенисистка Мануела Малеева при гостуването й в Силистра за турнир на мъже ветерани.  По подобен начин с подарък - носия от колекцията на г-жа Христова, която е родом от Алфатар, но от 60 години живее в Силистра, е изразявано уважение и към други официални гости на града - общо към 20, дошли по различни поводи от Япония, Русия, Полша, Румъния.

Отделно за Украйна специално за българската общност в село Олшанка, Кировоградска област, където живеят потомци на добруджанци и в частност на някогашните алфатарци, както и от други страни. Внимание със същия жест е оказано към организатори на големи фестивали и други културни събития в България (София, Несебър, Варна), в които представителите на най-старото в Силистра читалище участват с песни, танци и обичаи.

Сред най-известните и заслужи нейния ценен дар е проф. д-р Любомир Пенев от БАН-София, който е родом добруджанец и е меценат в сферата на културата. С добруджанска носия може да се похвалят, че имат чрез Христова Галя Асенова - водеща в ТВ СКАТ, Калоян Николов - директор на Еврофолк България, продуцентска къща „Сънрайз Маринов" - Варна, НЧ "Доростол" и Регионална библиотека „Партений Павлович“  - Силистра, „Балева къща" – Трявна и др. Разбира се, комплекти от стари български народни носии са отредени и за внуците от двамата й синове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар