сряда, 1 февруари 2023 г.

Журналист от Лудогорието преоткри добруджанския Тутракан още при първото си посещение в града на Дунава

Красимир Крумов е сред най-активните и атрактивни журналисти от град Шумен, работил дълги години за столични вестникарски издания, за които е представял не едно и две събития, пресъздавайки в тях и многобройни човешки съдби. Запомнящи са негови разследвания, пътеписи, спомени на различни теми, очерци и исторически възстановки по дела и документи. Напоследък чрез неговия поглед полските медии (съпругата му е полякиня) научават за случващото се в България. В обратен адрес пак той дава възможност на българската публика да разбере процеси, актуални за Полша.

Оказа се обаче, че топ журналистът на Лудогорието никога досега не е бил в...Тутракан, като за това научаваме от споделеното в личния му профил във Фейсбук: "Преводачески ангажименти ме доведоха в това градче, в което идвам за пръв път и...трябва да кажа, че ме очарова. Тутракан. Послепис 1. Вече пишех този статус, когато момичето в ресторант "Лодката" на брега на Дунава ми донесе рибката - бяла риба, може би най-вкусната риба, която съм ял напоследък, а аз не съм почитател на рибните ястия. Препоръчвам. Послепис 2. И тортата на заведението - торта с крем маскарпоне и карамелизирани банани си я биваше". Впечатленията на Крумов са запечатани в над 30 великолепни снимки, в които се оглеждат архитуктура, паметници, рибарската махала, хитов ресторант и, разбира се, нашият Дунав.

Преди 20 години по предложение на тогавашен областен управител на област Силистра някогашна министърка на туризма бе обещала да покани 30 журналисти (един автобус) за тур в Крайдунавска Добруджа. Идеята бе да бъдат разведени из седемте общини, за да видят с очите си, да научат от домакините по места най-важното и най-интересното, което после да разкажат за този изстрадал български край. Зашото той, за съжаление, независимо че е вечната и изконна българска "добра земя", продължава да е все така малко познат в другите части на страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар