петък, 10 февруари 2023 г.

В Тутракан представиха книга на румънец за връзката на града с побратим от северната ни съседка

 

В град Тутракан бе проведено дългоочакваното представяне на двуезична книга „Кирнодж - Тутракан - мост над Дунав“ за дружбата на града с побратима му – център на няколко населени места, наричан Кирнодж и намиращ се в съседна Румъния. Тя е дело на тамошен общественик и краевед – Релу Котобан, който е и възпитаник на Център за продължаващо обучение към Филиал Силистра на Русенския университет „Ангел Кънчев“. 

Приятел също и на отци и храмове от две епархии: Русенска и Доростолска. Същата книга вече бе представена в отсрещното селище в тамошната православна църква. По всяка вероятност в Силистра сигурно също ще има подобна възможност, тъй като двуезичната книга е сред примерите как да се оставя за поколенията в писмен вид информация за хора и дейности през годините. Областният управител Николай Неделчев отправи поздравителен адрес до автора на книгата в знак на подкрепа и уважение към неговата осъществена инициатива.

В прекрасната програма в Тутракан, по информация от пресцентъра на общинската администрация взеха участие децата от Общински център за извънучилищни дейности, самодейката Марче Радева, а книгата бе представена от Анка Монева. Двадесетчленна румънска делегация начело с кмета на Кирнодж Йон  Щефан уважи събитието, тъй като г-н Котобан е и общински съветник. Кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов посрещна в кабинета си официалните лица, с които разговаря за бъдещите възможности за  културното и икономическо сътрудничество между населените места – побратими. Там преди четири месеца бе изложбата с народни български носии на Калина Михайлова от село Шуменци. Подобна предстои със съдействието на Окръжен съвет Кълъраш и в областния град.

Няма коментари:

Публикуване на коментар