понеделник, 27 февруари 2023 г.

Краевед написа историята на село Коларци - днес в област Добрич, преди в окръг Силистра

 

Краеведското начало винаги е имало почва у нас и продължава да има в определени места, макар да е предимно частна инициатива, дори в смисъла на идея, подкрепена от читалищен екип. „Историята на село Коларци, моят род и още нещо…“ е заглавието на най-новия краеведски труд на хартиен носител. Негов автор е Руси Вълев Русев, а издател на книгата е РИТТ Силистра. В миналото селото е част от Тервелска околия и до преди няколко десетилетия е в рамките на Силистренски окръг, докато днес е в област Добрич.

Още в нейното начало авторът връща читателя в 1598 г.
, припомняйки първото Търновско въстание с трагични събития в района на Пирдоп и Златица, откъдето е „неговият род“. Следва заради спасена девическа чест убийство на спахия, а оттам и бягство от родното място „на изток“ на 10-15 семейства с цел оцеляване в района на Сакар планина. По-нататък са проследени събития в 18 и 19 век.

Разбираме също, че от Сакарския край група семейства тръгва за изселване в Русия, но пътьом остава в района на сегашния град Тервел. Докато уточнява новия си маршрут, разузнавателната група на конвоя навлиза в околностите на село Коларци – днешното, и установява, че има добри условия за живот, включително много чешми. Междувременно срещат българина Еньо Минков – той пък идва от село Краново, който изразява разочарованието си от живота в руската империя, което повлиява на нашенците на решението им да продължат пътя си натам.

И се установяват в с. Арабаджии, днешното село Коларци. На страница и половина авторът е изписал имената на мъжете от въпросните семейства, за които е писано в книгата. Подобно на много други селища в Добруджа, и Коларци има свой римски период, за което се съди от останки на сгради и постройки към тях, както и други материали, включително монети.

В творбата на Руси Русев е намерено място за много имена – на опълченци, на участници в обсадата на Одрин, в битката при Кубадин, в Българо-сръбската война, както и за годините в румънска окупация., Септемврийското въстание, Втората световна война, посрещането на руските войски през септември 1944 г.  и др. Изредени са и имената на македонски фамилии (във връзка с тях са описани и няколко истории). Подобно на много други книги, и в тази има представени записани спомени: от Костадин Енев, участник в Отечествената война 1944-1945 г. Останалото е в духа на познатия подход – да научим за занаяти, традиции , видни личности

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар