неделя, 5 февруари 2023 г.

Родът на съпруга на актрисата Гинка Станчева е връзката й с Крайдунавска Добруджа


Пейчо Пейчев и Гинка Станчева - снимка от публикация в сайта на в. 24 часа от 14.06.2022 г. за 90-годишния юбилей на актрисата, родена на 15.06.1932 г.

Преди няколко години, малко след като покойната от преди ден-два именита българска актриса Гинка Станчева навърши 85 години, във Фейсбук-профила  Кметство Проф. Иширково бе зададен въпросът: „Знаете ли как артистката Гинка Станчева е свързана със село Проф. Иширково?. Единият от отговорите бе на Мария Йовчева: Всеки, който е прочел книгата на Господин Великов за село Професор Иширково, би следвало да знае, че свекър й Денко Пейчев Косев е бил с научна степен в юридическите науки и е родом от село Проф. Иширково. Информацията по темата тогава допълни Петкана Колева: Гинка Станчева е иширковска снаха, тъй като нейния съпруг Пейчо Дянков и Пейчо Балушев от село Проф. Иширково са деца от брат и сестра, т.е. те са първи братовчеди, кръстени на един и същи дядо

Към днешна дата по информация от Иванка Илиева, която е дългогодишен общественик в Проф. Иширково: "През 1985 г. Гинка Станчева гостува в селото с постановка, играна и в съседното село Брадвари. През целия ден я придружавах и я помня като земен човек с голяма душа и физическа красота. Голямо удоволствие й доставихме с върва домашни гевреци. Да почива в мир".

През 2018 г. вече бе известна книгата на краеведа Господин Великов „Изявени професор-иширковци“, която бе посветена на над 200 души, повечето родом от село Проф. Иширково, а на други съдбата им по един или друг повед е билае свързана със селото. Всеки от тях е представен с биографични данни, снимки, с постигнати житейски върхове, с получени награди за конкретни прояви. Очерците са възможност човек да се запознае виртуално с хора, оставили следи в различни житейски сфери. Любопитната подробност е, че според автора, за първи висшист в селото е признат Денко Косев, който е учил право в Италия, а впоследствие е адвокат в София. Женен е за италианка, а техен син е именно актьорът Пейчо Пейчев – съпруг на голямата българска актриса Гинка Станчева .

Отдавна е известно, че през 1957-а на кинофестивала в Кан Гинка Станчева засенчва Елизабет Тейлър, за което припомни преди време сайтът www.nabore.bg: „23-годишната тогава българка от филма Земя се появява на премиерата в българска народна носия (бел.-казват, взета от гардероба на Държавния ансамбъл на Филип Кутев) и омагьосва артистични елит в операта, където са прожекциите

По-нататък става ясна подробност от историята на семейство Пейчо Пейчев и Гинка Станчева, а именно, че след като завършват заедно Театралния институт двамата заминават по разпределение в Благоевград. Всъщност разпределеният е Пейчо, а Гинка следва повика на сърцето си и отказва предложение за Бургас и го последва. В тамошния театър те играят Ромео и Жулиета в пиесата на Шекспир. Имат дъщеря Ермелина, която записа дипломатическа кариера, докато живя в Италия със сина си Андрей-Константин. И още от сайта: Гинка Станчева твърди, че със съпруга си остават влюбени до последния му час през 2002 г..

Няма коментари:

Публикуване на коментар