сряда, 1 февруари 2023 г.

Добруджанско присъствие на юбилея на Радио Шумен


Две добруджанки: Незабравка Кирова-Христова - кор. на БНР за област Силистра, и Калина Грънчарова - главен редактор на в. "Тутракански глас" и кор. от Тутракан за Радио Шумен, представят журналистическата гилдия на Крайдунавска Добруджа на юбилея за 50-ата година на регионалната програма на Българското национално радио за Североизточна България, включително област Силистра. Тази вечер е юбилейният концерт на "третата национална програма" на държавния радио ефир.

Техните гласове в момента са най-активните за радиото юбиляр, но в миналото тази възможност са имали в продължение на десетилетия и много други техни предшественици както журналисти (Любен Антонов и Пеньо Николов, Румяна Гидолова, Катя Мърова, Йордан Георгиев и т.н.), така и приятели на радиото.

Някои от тях, верните слушатели, начело със силистренеца Георги Стойков - пеещия таксиджия с диплома на профсъюзен културен деец, членове на Клуб "По първи петли", също ще бъдат на големия концерт в столицата на Лудогорието.

Преди седем години тук се проведе тяхна национална среща - http://jordansilistra.blogspot.com/2016/07/blog-post_60.html, а преди няколко години друга добруджанка от Силистра - Петранка Недкова, издаде фото-поетична книга за феновете на "петлите" - http://jordansilistra.blogspot.com/2019/08/blog-post_27.html).

Сред специалните гости е още една добруджанка - фолклористката и педагожка Калина Михайлова от село Шуменци(разбира се, с добруджанска пита върху месал), заедно със своя съпруг отец Михаил завеждайки и внуците си от София, за да почувстват омаята на радиото, при това във възможно най-празнична обстановка.

Държавната власт в област Силистра чрез областния управител инж. Николай Неделчев не пропусна юбилея на Радио Шумен, макар и задочно - със специален поздравителен адрес до ръководството и екипа на радиостанцията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар