четвъртък, 16 февруари 2023 г.

Проява за Васил Левски в Калипетрово

В навечерието сме на 150-ата година от гибелта на Васил Левски, известен с над 20 псевдонима приживе, но най-вече с последвалите две прозвища: Апостол на свободата и Най-великият българин (в класация от 2006 година след всенародно проучване). Събитията по този повод започнаха с лекцията на проф. д-р Пламен Митев, която е част от програмата „От олтара пред свободата“, продължаваща на 18 февруари със служба в православен храм „Св. св. Петър и Павел“ и с възпоменание от 11 ч. пред паметника на карловеца в Силистра.

Междувременно читалища и училища в областта посветиха свои мероприятия за „150 години безсмъртие“, едно от които под формата на среща разговор бе в село Калиппетрово – съвместна проява на НЧ „Пробуда“ (Литературен клуб „Евгения Марс“ към читалищната библиотека) и  на представители на Клуб на учителите пенсионери „Иван Байчев“ – град Силистра. Както винаги напоследък, „сценарият“ бе на читалищния деец Ирена Владимирова, която обикновено е и в ролята на медиатор на подобни събития.

За разлика от много други подобни форуми, в срещата е станало дума и за жените от различни съсловия, участвали във великото дело на Апостола. Някои от тях са били привлечени от него като личност с безспорни качества, други са проявили уважение преклонение пред идеите, зад което е застанал. Едни са били богати и образовани, други – най-обикновени и неуки, но са се обединили около харизматичната му осанка. За да е ясно, че в борбата за свобода участват и решителните родолюбиви българки, съпричастни към общото дело – силна, свободна и независима България.

Разбира се, отдадено е уважение към Гина Кунчева – майката на революционера, която е най-важният сред жените човек в неговия живот. Във вечерта за Левски прозвучаха стихове, разкази и откъси от други литературни произведения, сред които и „Първият след Бога – любовта и смъртта на Васил Левски“ на Неда Антонова от Търговище, който бе наскоро представен в Силистра.

Сред споделените мисли бе и признанието на калипетровци:: „Даскал и светец! Духовник и революционер! Велик си, Дяконе! Незабравим си! Недостижим си! Ти изпревари времето, Апостоле, врече се на Отечеството си и на българския народ, прозирайки бъдещето на България!“ Тодорка Узунова дари за архива на читалищната библиотека юбилеен вестник „Жив във времето“ на Общобългарски комитет и Фондация „Васил Левски“.

От името на Клуб „Иван Байчев“ Момка Чумпилева направи безценен подарък на читалищната библиотека, изработен от Лилия Мутафчиева - диамантен гоблен с лика на Левски; Милена Гебешевa прочете много емоционално стихотворение за Левски, а Тодорка Узунова подари Юбилеен вестник, издаден. Недка Грозданова, Татяна Кузманов, Георги Куртев, споделиха мисли за Левски.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар