сряда, 8 февруари 2023 г.

Поредна покана до Силистра за институционално и личностно участие в забележителни добруджански събития в Балчик

 
Г-жа Маруся Костова и представители на Сдружение Българско наследство - Балчик на посещение в ХГ Силистра

До областния управител на област Силистра инж. Николай Неделчев пристигна покана за участие в забележителни събития, дело на Сдружение Българско наследство - град Балчик с председател Маруся Костова - главен редактор на в. Балчишки телеграф, както на представители на институцията, така и на личности с достойна изява в обществото в различни сфери от Крайдунавска Добруджа. Първото от тях предстои на 22 февруари 2023 г. от 13 ч. в Културно-информационен център „Мелницата” в Балчик и става дума за една от най-популярните прояви в общината с център черноморския град, а имемно Номинациите  „Общественик на годината”. Другото събитие е по-далеч във времето, но за което се прави предварителен анонс, тъй като откриването на IX-ото издание на Форум "Българска наследство” е на 24 август 2023 г. в същия Център.

Поканата е мотивирана така: С Областна администрация Силистра работим успешно и във взаимодействие през последните 9 години. Неведнъж Ваши представители са се включвали като гости в различните издания на Форум „Българско наследство“, подпомагайки и участието на учени, краеведи и фолклористи от Силистренския край.

Г-жа Костова допълва също, че чрез Дружество Добрич към СБЖ, регионалните исторически музеи в Добрич и Силистра, историческите музеи в Балчик, Каварна и Тутракан, не на последно място и в партньорство със Силистренския филиал на Русенски университет „Ангел Кънчев” се провеждат различни форми на конференции с представители на българските общности в Румъния, Молдова и Украйна. 

Твърде полезни и трайни са връзките с Областна пощенска станция Добрич и Филателното дружество - Силистра при организиране на големи филателни изложби и издаване на филателни марки, посветени на събития в Белия град и областта – 110 г. Мелница Балчик и 80 г. от преселването на северодобруджанци в Добричкия и Силистренския краища.

И тъй като всички тези събития редовно са отразявани във в. Балчишки телеграф, комплекти от цялото течение на вестника за 2021 и 2022 г. са подарени на най-големите библиотеки в областите Добрич и Силистра в името на заздравяването на връзката между хората и институциите от двете Крайдунавска и Приморска Добруджа. По този начин се осигурява непосредствен достъп до информация, която е полезна за учени, краеведи, писатели, музейни специалисти и средища за пресъзддаване и развитие на образци на българското народно творчество. 

Екземпляри на издаваното всяко година списание, посветено на проведеното предишната година издание на Форум „Българско наследство“, също достига до библиотеките в регион Силистра. Както и, разбира се, до традиционните участници в него: доц. дфн Тодорка Георгиева, доц. д-р Румяна Лебедова, д-р Йордан Касабов, Йордан Георгиев, Валентин Петков, Христо Христов (Светла му памет!) и Михаил Гавазов от Силистра, Калина Михайлова и отец Михаил Михайлов от село Шуменци, Анастасия Якова и Адриан Василев от Тутракан, и др. 

Миналата годинта своя прощъпулник на форума имаха учители от Силистра и Дулово, а занапред е възможно кръгът да бъде разширен и със студенти, а защо не и с журналисти от Дружество Силистра на СБЖ. Преди няколко години заедно със свои съмишленици от град Балчик г-жа Костова посети на няколко пъти Силистра и региона, включително за делови срещи с представители на Художествена галеря и Областна администрация Силистра, както и на населени места, с които е свързано миналото на нейните предци във връзка с преселението на севернодобруджанци след Крайавсикя договор през 1940 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар