сряда, 22 февруари 2023 г.

Български и румънски носии от стари времена на обща изложба в Кълъраш, Румъния

Животът понякога предлага възможности уникалeн момент да съвпадне със знаков световен празник – в случая става дума за Международния ден на майчиния език (21.02.2023 г.) и за откриването на този ден на българо-румънска изложба „Старинни носии от България и Румъния” в етнографската експозиция на Музей на Долния Дунав в румънския град Кълъраш. В нейната канава бе вписано наследство от „бабината ракла”. Събитието е съвместно дело на педагожката Калина Михайлова от Шуменци, Силистренско (носител на наградите „Пазител на традициите” и „Будител на съвремието”), и на държавния служител, общественик и депутат в местния парламент Аурелиан Котобан от комуна Кирнодж, окръг Кълъраш, Република Румъния.



Над 20 от участващите в изложбата носии са или наследство от две поколения назад в рода по майчина линии - преселници от Северна Добруджа, или са събирани една по една, а някои са и купувани от Калина. Сред носиите има и на по 100-140 години и на практика представят културно наследство от цяла България. Михайлова е бивш кмет на село Шуменци, а преди това е била и директор на местното училище, преди да бъде закрито. 

В изложбата десетина са костюмите от района на Кирнодж, които са в основата на открития преди няколко години Етнографски и краеведски музей в общинския център – побратим на град Тутракан. Изложбата бе осъществена със съдействието на Окръжен съвет Кълъраш, чийто заместник-председател Михаица Бестеа участва в събитието, домакин на което е Валентин Парник, директор на музея в окръжния град. Както и с помощта на община Тутракан, чиято делегация бе водена от зам.-кмета Дарина Иванова, а в нея участваха и представители на Исторически музей Тутракан, тази година навършващ 30 години от своето създаване.

Оказано бе внимание както от съответните кметства, така и от Областна администрация Силистра със специални поздравителни адреси от областния управител инж. Николай Неделчев. В своя анонс към репортажа от Кълъраш румънският сайт „Канал суд” (https://canalsud.ro/eveniment-cultural-transfrontalier-la-muzeul-dunarii-de-jos/) обяви: „Организаторите положиха усилия да съберат впечатляваща колекция народни носии, които с гордост бяха изложени в залите на музея на Долен Дунав. Всяка носия беше придружена с информация за региона и общността, от която идва, използваните материали, техниките за изработване и специфични символи и мотиви.

Подчертано е, че „Събитието представи ценна възможност за изследване и по-добро разбиране на културата и историята на Дунавския регион, както и за оценяване на творчеството и майсторството на местните занаятчии от миналото и настоящето”. Специалистите и посетителите могат да потърсят приликите – примерно геометричните изображения във везбата, и разликите мчежду българските и румънските носии, представени на изложбата, която ще бъде на разположение на кълърашчани в продължение на две седмици. Силистренци, които пътуват до отсрещния на Силистра град, също могат да видят експонатите, включително и от постоянната експозиция на музея, включваща и любопитни експонати от времето на комунизма.

В личен план към събитието отношение прояви етнологът д-р Йордан Касабов от град Силистра, който е дългогодишен консултант на подобни форуми, събори и изложби. Той подари своята етноложка книга за подетнографската група шиковци от Добруджа на домакините от музея в Кълъраш. За организаторите и участниците кратка музикална програма изнесоха самодейци от читалищата в Шуменци и Белица. Почерпката бе от Калина Михайлова, включително добруджански краваи, соленки и сладки, а от домакините бе вино от тамошна изба.

Изложбата е своеобразно продължение на съвместни българо-румънски прояви със същото съдържание в Тутракан и Кирнодж, а подобна предстои и в Силистра. Преди тях Калина Михайлова е показвала най-доброто от своята многообразна и представителна частна колекция в Брюксел, Букурещ, Русе, Силистра, Балчик, Кирнодж, както и в разнообразни по съдържание фестивали и събори в Шуменци, където живее, и в Белица, откъдето е родом, както и в други добруджански села, като Старо Село, Нова Черна, Сребърна, но също и в по-далечни краища на страната – Варненско, Търновско, Ямболско и т.н.

В своя пост във Фейсбук Михаица Бестеа - зам.-председател на Окръжен съвет - Кълъраш, Румъния, по повод изложбата "Старинни носии от България и Румъния", открита в Музей "Долен Дунав" в окръжния град, заяви: "Радвам се, че хората се стремят да обединят общностите чрез култура и изкуство. Традиционните носии са красив начин за свързване на хората с историята и традициите на тяхната култура. 

В откритата за публиката изложба, която се провежда в Окръжен музей, имахме възможността да видим не само автентични добруджански народни носии, но и други от всички краища на България, даващи ни богата и разнообразна гледна точка върху културата на съседите. 

С удивление научих, че някои от тези костюми са на над 110 години, грижливо запазени във времето, те заслужават нашата признателност и възхищение , както ина всички, които ще видят изложбата. Рядка възможност е да се докоснеш до подобни автентични народни носии и да оцениш културната им стойност.

Важно е да се отбележи, че тази изложба стана възможна чрез екипна работа и сътрудничество между две различни общности. Събирането на приятели от Кирнодж, окръг Кълъраш, и нови приятели от България (бел.-преди всичко Калина Михайлова, която събира и съхранява народни носии, подпомогната в случая от община Тутракан, от самодейци от Белица и Шуменци, както и от свои сподвижници от Силистра), в общо експозиционно пространство е блестящ пример как можем да изградим културни мостове и да укрепваме връзките между двете общности.

Каня ви да посетите тази изложба, където можете да откриете и оцените богатството на румънската и на българската култура чрез автентични народни носии и други етнографски обекти. Поздравления за организаторите и се надявам занапред да виждаме повече културни събития с това съдържание".

Няма коментари:

Публикуване на коментар