сряда, 8 февруари 2023 г.

Художници от различни страни с творби в обща изложба в Силистра

 В една от най-представителните зали на Художествена галерия Силистра стана факт поредно издание на познат трансграничен проект - изложба, дело на Дан Тудор Труйка от Румъния. За четвърти път той е в крайдунавския град в рамките на следващите две седмици с над 60 картини на двадесетина художници от различни страни. Сред тях е с две свои творби е един от доайените на силистренските майстори на четката – Константин Дончев, който е председател на Дружеството на художниците, привептствал всички присъстващи на откриването на изложбата в Силистра.



Гостът и неговите сподвижници бяха представени от художничката Христина Гаева, която е възпитаник на румънската художествена школа. 
Според г-н Труйка посетителите на изложбата, която в момента дели мегдан с други временни експозиции, включително от чужбина, ще видят творческите търсения на негови колеги с анализ на съпреживяното от тях „етап по етап“ при създаването на картините. Изложбата в Силистра е своеобразно продължение на подобно „Биенале“, проведено в Русе, но с обновено съдържание. Той заяви, че в Румъния предстои нова изложба, част от която със свои 18 картини ще бъде и г-н Константин Дончев. На публиката бе обявена и приятната новина, че чрез посредничеството на румънските си колеги той ще има честта на участва в изложба в град Ереван, Република Армения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар