четвъртък, 9 февруари 2023 г.

Лечител от Монголия гостува в Тутракан, негов колега индиец идва в Силистра

Обект на посещение от страна на представители на традиционна медицина от страни от Далечния изток са две общините в Крайдунавска Добруджа. В Тутракан на кмета на общината д-р Димитър Стефанов гостува проф. д-р Камба Лама Нацагдорж – ректор на Университета „Оточ Манранба“ (www.alluniversity.info/mongolia/otoch-manramba-university), който е за традиционна монголска медицина, научаваме от публикация в страницата на община Тутракан във Фейсбук. Гостът е директор на Медицински и обучителен център по монголска традиционна медицина „Манба Датсан“.

Той е в България по покана на Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Лечебни заведения „Медика”, като у нас освен  в Тутракан е предвидено да бъде и София в Русе, където по програма е лекцията му на тема „COVID-19 през призмата на Монголската традиционна медицина“. Предвидена е и церемония по удостояването му с титлата „Доктор хонорис кауза“ на Русенския университет.

У нас професорът лечител участва в предаването на д-р Неделя Щонова по БиТиВи и изнесе лекция във факултета по фармация на Медицинския университет в столицата. Пред тутраканци Камба Лама е споделил основното верую: „Да бъдеш добър, благ и смирен е много важно. Смирението е върховен лечител“. Монголският учен бе заинтересуван от пчеларството в България и производството на мед. Като ветеринарен лекар и дългогодишен пчелар, д-р Стефанов разказа за болестите по пчелите, за подхранване и развитие на пчелните семейства и най-разпространените видове мед в района на Тутракан. Той подари пчелни продукти на госта и придружаващите го лица пчелен мед от личното си производство.

Обсъдени са възможности за сътрудничество и задълбочаване на културните връзки, популяризиране на историческите обекти на България и в частност на Тутракан. Разгледани бяха една от най-ярките забележителности на града – Етнографски музей „Дунавски риболов и лодкостроене“, който е единствен по рода си в страните по поречието на р. Дунав, и комплекса на Историческия музей.

Междувременно стана ясно, че в Силистра тази седмица гостува Шиям Прасад, който е експерт по аюрведа. Неговите консултации чрез пулсова диагностика е в събота на 11 февруари 2023. Записване на тел. 0893 533 694 или на https://doctor.ayurvedabio.com/. През последните 7 г. индиецът пътува из цялаЕвропа, за да предлага възможности за диагностика и лечение по древни методи, наследени от други географски ширини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар