четвъртък, 23 февруари 2023 г.

Работна среща при областния управител на Силистра с ръководството на Филиал Силистра на Русенския университет

В Областна администрация Силистра бе проведена работна среща на областния управител инж. Николай Неделчев с представители на Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев“ в лицето на доц. д-р Румяна Лебедова – директор на Филиала, и доц. д-р Евгения Горанова – ръководител на катедра „Филологически и природни науки“. Повод за срещата е започналата кампания за прием на студенти за следващата академична година (2023-2024) в двете направления, за които е актуален приемът на студенти: в педагогическото и в инженерното направления. В момента 270 са студентите в 4 специалности общо за 4-те години за обучение.

 
Доц. Лебедова представи спецификата на обучението във Филиал Силистра и необходимостта от по-тесен контакт с икономическите структури, както и с браншовите организации в област Силистра с цел привличане на студенти. Според направената през последните няколко години справка става ясно, че 80% от влизащите на обучение във Филиала за завършили в предишни години, т.е. не са били зрелостници, след което веднага са постъпили, както и че са предимно от средата на живеещите на територията на област Силистра. Следователно е добре да се търсят резерви сред работещите на различни позиции във фирми и ведомства в Крайдунавска Добруджа, и то ва се отнася специално за автомобилното инженерство и електроинженерството.
 
Като представител на държавната власт за област Силистра, инж. Неделчев се ангажира да бъде събрана и селектирана подходяща информация, характерна за областта, която да бъде предоставена на ръководството на учебното заведение. Отделно ще бъде изготвена препоръка към кои конкретни фирми е добре да се насочат неговите ръководители, за да представят възможностите на факултетите си. Още повече, че болшинството от бъдещите инженери са на задочно обучение.
От страна на Филиал Силистра бе подчертано, че като академично звено към най-голямото висше учебно заведение в Северна България, той има възможности за професионално обучение и кариерно развитие на младите хора от областта. Да отбележим, че през последните три учебни години студентите – бъдещи педагози, са освободени от плащане на семестриални такси, което е добра възможност за реализация в сферата на образованието на поносима социална цена.
 
Доц. Лебедова сподели също, че постоянно се прави различен вид анкетиране, даващо полезна информация, с която да се съобразяват както на академично управленско ниво, така и на факултетно. Примерно, реализацията при мъжете е 100% по специалността, най-вече при инженерите, а при жените е 40%, но се има предвид излизане в майчинство и други семейни проблеми, влияещи на реализацията. Станало е ясно също, че съвременните студенти искат повече работа в реална среда за придобиване не само на теоретични, но и на знания от практиката. Осъзнато е, че в динамичното време, в което живеем, има необходимост и от система от дейности в целия процес, за да се постигне добър резултат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар