сряда, 1 февруари 2023 г.

В Силистренско посвещават събития на Международния ден на майчиния език - 21 февруари


В започналия втори за годината месец освен някои знакови календарни празници, има и други, един от които е на 21 февруари - Международен ден на майчиния език. По случай него на 17 февруари 2023 година от 16 часа в зала № 1 на община Дулово предстои поетично-музикална вечер. Тя е съвместно дело на НЧ „Просвета” - с. Черник, НЧ „Н. Й. Вапцаров” - гр. Дулово, НЧ „Христо Ботев" - с. Руйно, и на Сдружение на фолклорни изпълнители „Озан”.

В календара на проявите на община Силистра също четем за събиите, посветено на Международния ден на майчиния език: на 21.02. от 9.40 ч. в Професионална гимназия по механотехника „Владимир Комаров” – град Силистра. Вероятно и в други училища ще обърнат под различни форми внимание на празника.
Празникът е създаден през 1999 година от ЮНЕСКО и е признат през 2002 година от ООН. Денят отбелязва значимостта на изучаването и използването на майчин език и има за цел насърчаването на многоезичието и културното разнообразие. Той е създаден по инициатива на правителството на Бангладеш, като датата 21 февруари е свързана с демонстрация от 1952 година за признаване на официален статут на говорения в страната бенгалски език.
По неофициална статистика в света има над 6 000 езика - твърди се, че сред тях са и диалектите, но най-вероятно цифрата е много по-голяма. Според polyglotclub.com, половината са застрашени от изчезване, 96% от тях се говорят от 4% от населението на света, 1 език изчезва на всеки 2 седмици, 90% не са представени в интернет и също толкова от африканската езици не са писмени.
Най-голям брой хора по света използват мандарин, следван от испански и английски, по-нататък са хинди-урду, арабски, португалски, бенгалски, руски, японски и немски (на 10-о място). Според ново проучване всички езици в света, от английски до китайски, произхождат от един праисторически "протоезик", което се появи в Африка преди десетки хиляди години (kato.koshachek.com). Броят на звуците се различава значително от език на език: в английския има около 46 звука, в някои езици в Южна Африка - 15, в езика на Сан Бушмен - Южна Африка, броят им е поразителен - 200. Относно речта - вече се смята, че се е появила преди поне 100 000 години, т.е. много по-рано, отколкото се е мислело в резултат на предишни изследвания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар