понеделник, 27 февруари 2023 г.

Урок по народно пеене с Ивелина Димова и наздравица с чаша вино в клубна обстановка


Клубната форма за забавления с най-различно съдържание, провеждана по заведения е позната навсякъде по света. В Силистра в миналото също тя бе развила свои корени (най-ярко през 80-те години на миналия век с някогашния „Кафе театър“, макар че кафе не се предлагаше, но това е друга тема). До преди няколко години специфична атмосфера се създаваше периодично и в кафенето в „Централ парк“, но дали пандемията или друга причина му свали гарда в това отношение (за съжаление).  

Рок концертите във „Версай“ също бяха свеж полъх, чието продължение тази година е през м. март, но в комплекс „България“. Гостуването на певци и музиканти в дискотеки, доколкото ги има в Силистра, не ги „броим“, защото е друга „форма“ на общуване.  

Напоследък в Силистра има няколко прощъпулника на възможности за хора с определени интереси, засега в сферата на музиката, да се чувстват уютно в своя си среда. Примерите са на ресторант „Ривърсайд“, където вече са факт няколко творчески вечери, посветени веднъж на руската музика с участието на Център за музика и изкуства „Мегатон“ и пак там – но с латино програма.  

Клуб „БаРок“ също се включи в „играта“ с няколко изяви с разнообразно съдържание специално за меломаните, за отбелязване – не само по линия на вечния рок, някои от които са гостуващи извън Силистра солисти. Опитването на „почвата“ обаче продължава и дано се получи развитие, за да има поводи силистренецът от всяко поколение да „излиза“ сред хората и да се наслаждава на изкуството и на живота.  

В този ред на мисли можем да споделим и отлично впечатление от сеансите „Рисуване и чаша вино…“ на художничката Елена Маркарян. Първо то се случи в специално избрано помещение, а после и в Бар&Магазин на изба „Пинк пеликан“ на Боян и Марио Боеви в Силистра, където бе и демонстрацията преди няколко седмици на различни видове сирена от родопска мандра (винените дегустации не ги броим, те са естествени за Боеви, защото това им е работата).

Пак там клубната забава бе осъществена и с първа по рода си творческа вечер „С вино и песен животът е чудесен“ с участието народната певица и вокален педагог Ивелина Димова. В момента тя е ръководител на народния хор при Ансамбъл за народни песни и танци „Силистра“, който е към Народно читалище „Доростол“. Събитието бе в навечерието на деня на любителското творчество и в него се оказа, че непрофесионалисти могат след кратък урок и импровизирана репетиция да запеят правилно оригинала на една от вечните песни на България – родопския хит „Девойко, мари, хубава“. Песента е открита през 1955 г. в изпълнение на д-р Костадин Дурев от Широка лъка, който освен лекар е и богослов, за да бъде първо от него записана със съпровод на оркестър в БНР, в чийто „Златен фонд“ е и до днес.

Колко малко му трябва на човека: един великолепен изпълнител на разположение, подкрепен от пиано и мултимедия, и чаша вино, разбира се, за подклаждане на настроението и за обиране на луфта от притеснението. За да се превърне вечерта в необикновен микс от емоция, усещане и знание. В случая за известната певица – ярък представител на добруджанската област от по-младото поколение, но вече с натрупан опит, както и за песните, които тя изпълнява. Но и познание за нейни превъплъщения в носии от различни краища на страната: за да стане ясно, че освен добруджанската са й любими кюстендилската „сая“, хасковската и други. Присъстващите разбраха

също, че е крайно наученото от нея по време на годините участие в работата на Държавния ансамбъл, носещ името на незабравимия фолклорист Филип Кутев, включително от диригента Георги Генов – за пеенето, но и за…дишането. Още повече, че в различните области на България песните се изпълняват по…различен начин. Димова даде примери на участниците във вечерта, за да им покаже как изглежда на практика в Добруджа, Тракия, Странжа, Шоплука и пр.

И ако не знаете – бъдете сигурно, че всяка песен е една история, включително за своето създаване, както и за бъдещото си преоткриване, за да влезе отново в нечий репертоар, след период на евентуална забрава. За да освежи в момента на изпълнение всяка душа със своя музикален изказ, с вибрациите си, достигайки до мозъка, привнасяйки в него радост от живота, а в сърцето да раздвижи кръвообръщението, докато трелите масажират белия дроб.

Разбира се, за да се случи всичко това при певците, трябва непрекъснато упражнение. Естествено, това се отнася и за умението да се диша правилно в неговите три етапа: вдишване, задържане и стартиране на процеса на пеене. Отделен е моментът, че, пеейки, човек не само подобрява своето настроение, а на някои им ликува и депресията, но на слушателите доставя удоволствие.

И как да не се съгласиш, че дори и с песни за маса може да се извие най-красив глас, на който някой е способен, за да „разтопи“ компанията, заседнала да се весели по повод или без конкретна причина. Малка подробност е знанието, че при народните песни е специфична формата на дишане и изпълнение, осигурявайки ситуация на пространствено яйце (краят на езика е надолу и назад), гарантиращо правилно звукоизвличане на фолклорните фрази.

Участниците в необикновената по настроение вечер получиха диска на един от актуалните гласове на Добруджа в момента – Ивелина Димова, в чиято певческа кариера са записани и 18 години в Ансамбъл „Филип Кутев“ – София. Пред камерна аудитория тя представи песни от различни етнографски области, сред които и добруджанската емблема „Лале ли си, зюмбюл ли си“. Както и урок по народно пеене, който не може да бъде забравен. Но със сигурност е добре да бъде повторен, най-добре в кръг на много приятели, на които народната песен им допада както за слушане, така и за пеене.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар