понеделник, 13 февруари 2023 г.

Математик от Силистра сред шестима българи - златни медалисти от 19-ата международна Жаутиковска олимпиада, негов съотборник е бронзов медалист


Снимката на Божидар Димитров е по повод участието му на Световното първенство по Информационни технологии бе в Анахайм, Калифорния, от 24 до 27 юли2022 г.

От сайта mediabricks.bg научаваме, че "Едни от най-добрите български гимназисти спечелиха 35 медала от 19-ото издание на престижната международна Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика (IZHO). След много силно представяне българските ученици завоюваха 12 златни, 8 сребърни и 15 бронзови отличия в конкуренция с над 1000 участници от над 20 държави. Надпреварата се проведе дистанционно в началото на февруари с виртуален домакин Казахстан".

Сред шестимата златни медалисти при математиците на първо място е изписано името на Божидар Димитров от ПМГ "Св. Климент Охридски" - град Силистра, което за него е поредно успешно участие в подобен математически форум - състезание. 

И друг силистренец от същото училище - Николай Георгиев, е участвал в състезанието, постигайки трето място и бронзов медал. С уговорката, че двамата са част от 7-членния отбор на Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" - град Варна, който в отборното класиране е на трето място сума сумарно от резултатите в трите дисциплини: математика, физика и информатика.

Двамата ни математици доказват отново, че по категоричен начин мерят с най-висока класа знания с връстници от софийски средни училища, като Първа частна математическа гимназия, Национална природо-математическа гимназия, Софийска математическа гимназия; както и с други от страната: ППМГ „Академик Никола Обрешков“ - Бургас, Математическа гимназия „Баба Тонка“ - Русе, Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ - Варна, Школа А и Б - Шумен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар