четвъртък, 2 февруари 2023 г.

Активност на музеите в Силистра, Русе, Тутракан и Добрич

На 2.02.2023 г. от от 18 ч. археологът д-р Върбин Върбанов от Регионален исторически музей - Русе ще представи резултатите от археологическите проучвания на римска крепост Трансмариска, гр. Тутракан, област Силистра; сектор Югозападна крепостна кула. Презентацията ще се проведе в зала „Батенберг“ на Регионален исторически музей-Русе. Разкопките в сектора започват през 1970 г., след което продължават през 2001-2003 г. 

Разкрити са 34 метра от южната крепостна стена, заедно с три кули и зид от сграда, долепена до вътрешната стена. В момента този участък е консервиран и експониран. През археологически сезон 2022 г. са инвентирани 165 находки, от които 79 монети от I до ХХ век. Сред по-забележителните са керамични лампи, костен предмет с релефна глава на тигър и малка монетна находка. Разкритите структури са от ранния лагер на Трансмариска, изграден през I век.

Регионален исторически музей – Силистра и Регионален исторически музей – Добрич провеждат лекция на тема: „Микроисторията и нейните проекции в България“. Тя ще постави началото на цикъл от лекции по проект „Повишаване на капацитета на музейните специалисти в РИМ-Силистра и РИМ-Добрич, чрез развитието на изследователска мрежа за регионални изследвания“, финансиран от НФ „Култура“.

На 8 февруари 2023 г. от 17 ч. ( https://us06web.zoom.us/j/81743631348) първата лекция е посветена на един твърде интересен метод в съвременните исторически изследвания – микроисторията. Нейните теоретични рамки ще ни представи Драгомир Дачев – докторант в катедрата по „Нова и най-нова история на България“ към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. В цикъла лекции ще вземат участие млади и утвърдени учени в областта на регионалните изследвания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар