сряда, 2 май 2018 г.

Променливо време през м. май


ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МАЙ 2018 Г.

Астрономическа справка:
В началото на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 22 мин. и залязва в 20 ч. и 27 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 5 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 5 ч. и 52 мин. и залязва в 20 ч. и 57 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 5 мин. Фазите на Луната през месеца са: 8.05 – последна четвърт и 15.05 – новолуние, 22.05 – първа четвърт и 29.05 – пълнолуние.
  
Климатична справка:
Май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително. Климатично Слънцето огрява страната ни 230-260 часа, в планините – 160-200 часа. В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18°. Зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени често с гръмотевични бури и градушки. Средно веднъж на 10 години се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500-600 метра вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.

Прогноза:
През тази година през май се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19˚, по Черноморието и във високите полета – 15 - 16˚, в планините – от 2-5˚ по високите части над 2000 m до 12-14˚ в по-ниските. Най-ниските температури през месеца ще са между 5° и 10°, а най-високите – между 29° и 34°. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата в западната половина от страната и около и под нормата – в източната. Месечна норма на валежите е между 50 и 70 mm, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 mm, в планинските и припланински райони – от 70 до 140 mm.

        В началото на месеца ще преобладава слънчево време, в следобедните часове над Западната България с купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Преобладаващите максимални температури ще бъдат предимно между 25 и 30 градуса. През периода 4-10  май въздушната маса ще е неустойчива. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. Очакват се и градушки. Температурите слабо ще се понижат.

       В началото на второто десетдневие се очаква временно стабилизиране на атмосферата. Ще има повече слънчеви часове, а превалявания се очакват само на отделни места в планинските райони. Температурите слабо ще се повишат. В средата и в края на десетдневието отново времето ще е неустойчиво с развитие на купесто-дъждовна облачност, краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки.

      През третото десетдневие температурите относително ще се повишат. Ще се задържи неустойчиво с повече слънчеви часове преди обяд и с краткотрайни превалявания и гръмотевични бури след обяд и преди полунощ. По-значителни и на повече места ще са явленията в Западна и Централна България и около 21-ви, 24-26-ти май и в края на месеца.
           
Красимир Стоев – синоптик в НИМХНяма коментари:

Публикуване на коментар