сряда, 16 май 2018 г.

Световни технически достижения и музика в силистренската „Нощ в музея”

В Силистра Регионалният исторически музей проведе поредната инициатива „Нощ в музея”, каквато е позната за това време на годината във  всички европейски страни с цел приобщаване на хората към местата, съхраняващи миналото от различните цивилизации.

А в 120-годишния музей на крайдунавския град, както и в Архитектурно-археологическия резерват „Дуросторум-Дръстър-Силистра” артефактите са от преди повече от 25 века в рамките на 4 епохи.

В програмата, предложена от колектива на д-р Николай Тодоров – директор на РИМ Силистра: екип от РУ „Ангел Кънчев” представи темата „Приложение на 3D-технологиите за дигитализация и  визуализация на културноисторическо наследство” от проекта „Интерактивна визуализация на древноримското културно наследство в трансграничния регион между България и Румъния” (ARCHIVE), съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата Interreg V-A Румъния-България”.

Пред участващите в събитието бяха демонстрирани възможностите на съвременни 3D принтери за пресъздаване на различни материални експонати, както и други необходими за музеите технически съоръжения за сканиране, дигитализиране, рендиране, моделиране; за въздушно фото  и видео заснемане; създдаване на 3D и DSM модели. Благодарение на тези достижения в рамките на проекта са дигитализирани 16 обекта в България и Румъния, сред които и Дуросторум (повече за проекта на интернет адрес www.idg.bg/idgevents/idgevents/2017/0320135845-3D_UR_16.03.17.pdf ).

Този проект ще има и своето продължение със следващата одобрена разработка за предстоящите 18 месеца, като част от него са освен екипите на Русенския университет, така и музеите в двата най-големи български дунавски града, а в Румъния – техни партньори са музеите в Турну Северин и Гюргево. В тях ще бъдат монтирани модерни технически инсталации за съхраняване и обработка на материалното историческо наследство, както за представяне на събития на живо и изработка на холограмни шоу програми.

В акордите на на музейната „нощ” музикантите Тодор и Пламен Скорчелиеви изнесоха концерт с познати по целия свят класически и жанрови пиеси за акордеон, създадени от композитори от поне 7 страни (Русия, САЩ, Белорус, Германия, Австрия, Унгария, Италия)

За доброто настроение на разнородната допринесоха с емблематични български песни солистите на Музикално студио „ДО РЕ МИ” с ръководител Бонка Скорчелиева. На финала на вечерта дуото стана трио със специалното участие на домакина на събитието – д-р Николай Тодоров, който е възпитаник на братя Скорчелиеви от някогашната „Музикална паралелка” на СУ „Никола Й. Вапцаров”.

Инициативата „Нощ музея” продължава и в следващите дни в различни населени места в Крайдунавска Добруджа: утре Исторически музей Дулово празнува 20 години с нова експозиция и с научна сесия, в която ще участват професори и доценти от България, Турция и Молдова; на 18 май са наред Исторически музей Тутракан и Художествена галерия Силистра, а в събота гайди и кавали ще изпълнят пространството на Природо-научен музей в Биосферен парк „Сребърна”, които тази година навършват съответно 35 и 70 години (тържествата са през м. октомври).

Няма коментари:

Публикуване на коментар